I skup bakar ima kupca

Izvor.   poslovni.hr

Evrokabl uvozi 13.000 tona bakra za 100 miliona dolara. Ernest Tolj, predsednik Uprave Evrokabla kaže da su kupili skup ali kvalitetan bakar, koji će im osigurati proizvodnju kvalitetnih kablova.

Evrokabl je ugovorom sa švajcarskim Glenkorom, vrednim 100 miliona dolara, osigurao dovoljne količine bakra za zadovoljenje narudžbina u ovoj godini. Kako je za Poslovni dnevnik pojasnio Ernest Tolj, predsednik Uprave Evrokabla, reč je o vrlo kvalitetnom ugovoru, kojim će hrvatski proizvođač kablova dobiti 13.000 tona bakarnih katoda, s kojima će moći održati svoje kapacitete na 100 odsto zaposlenosti do kraja godine.

Nova fabrika Evrokabla u Jakovlju osigurala je firmi veliku ekspanziju poslovanja.

"Dobili smo skup, ali kvalitetan bakar. Cena ovog metala poslednjih godina divlja na svetskom tržištu pa se od 2009. udvostručila. To nam predstavlja određen problem, no sada je malo zatišje na tržištu, pa smo procenili da je sada pravi trenutak za ovako veliku narudžbinu", kazao je Tolj.

Iako u Evrokablu nisu želeli govoriti o konkretnoj ceni, pravdajući se poslovnom tajnom, bakar je juče na berzi u Londonu postizao cenu od 385 dolara za tonu. Ovaj plemeniti metal je cenovno potonuo 2008. najavljujući krizu, no prošle godine dostizao je vrednost i do 541 dolar. Ove godine Evrokabl je doživio veliku ekspanziju poslovanja zahvaljujući, najpre, novoj fabrici u Jakovlju, vrednoj 25 miliona evra. Firma je lane ostvarila prihod od 643 miliona kuna, a očekivanja za ovu godinu su na nivou od milijardu kuna. Ernest Tolj pojašnjava da je situacija na hrvatskom tržištu, kao i u zemljama regiona i dalje prilično loša, zbog nastavka krize građevinarstva. Kablovi iz Jakovlja najviše se koriste u građevini, pa su se u Evrokablu fokusirali stabilnijim tržištima u Austriji i Nemačkoj. Ova firma već neko vreme gotovo 90 odsto svoje proizvodnje izvozi (ukupni kapacitet je 40.000 tona kablova godišnje, firma plasira u inostranstvu) pa se, zapravo, može reći da samo nastavljaju zacrtanu poslovnu politiku. U firmi pojašnjavaju da je posao s Glenkorom zasnovan na postojećim poslovima Evrokabl grupe, među kojima je i saradnja s velikim austrijskim i nemačkim distributerima kablova, s kojima su ugovori, vredni 70 miliona evra, sklopljeni početkom godine.

Stabilni partneri

Naime, u januaru je Evrokabl potpisao ugovore s austrijskom firmom Meinhart Kabl i nemačkom Faber Kabl. Uz već postojeće ugovore reč je o partnerstvima koja osiguravaju prodaju gotovo ukupnih godišnjih proizvodnih kapaciteta kompanije. Meinhart i Faber vodeći su distributeri kablova na evropskom tržištu, a ovaj ugovor se odnosi na asortiman instalacijskih i energetskih distributivnih kablova.

Izvoz

Evrokabl grupa sa 234 zaposlenih može godišnje proizvesti 40.000 tona raznih kablova prema najvišim evropskim normama. Stoga je firma iz Jakovlja jedna od retkih regionalnih kompanija koja poseduje kapacitet otvaranja novih tržišta, poput onih bivšeg SSSR-a, Afrike i Azije. Izvoz firme usmeren je na dvadesetak evropskih zemalja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...