KAP – vruć krompir crnogorske vlade

Izvor:   Antena M

Vlada Crne Gore odgovara i za činjenje i za nečinjenje. Ne smije se dovoditi u pitanje opravdanost prijava protiv CEAC-a, zbog KAP-a, ako su zasnovane na zakonu, kaže Vasilija Kostić, ekonomski analitičar

Vlada Crne gore nije juče podnijela krivične prijave protiv ruskih članova odbora direktora KAP-a, koji nijesu glasali za Ugovor o preuzimanju duga kompanije od 22 miliona eura. Nezvanično, čeka se rok od tri dana za podnošenje prijava. Dok se čeka rasplet situacije, pitali smo ekonomskog analitičara Vasilija Kostića kako će prijave uticati na poslovanje KAP-a: - Naravno da, kad uđete u proces podnošenja krivičnih prijava, to nikako nije dobro za menadžment. To kažem generalno, u načelu, jer to destimuliše menadžment – njihova se pažnja prebacuje na stvari koje su manje značajne za rad Kombinata. U jednoj takvoj situaciji, menadžement počinje da se bavi svojom pravnom zaštitom, a ne upravljanjem kompanijom. To je taj aspekt zbog kojeg nije dobro što se dešava nešto tako.

Kostić, pak, ne dovodi u pitanje neophodnost podnošenje krivičnih prijava, jer, kako ističe, Vlada odgovara i za činjenje, ali i za nečinjenje: - Mislim da je podnošenje prijava dobro, jer se, jednostavno, time stavlja do znanja da će jednom početi da se bave KAP-om na način na koji treba da se bave. Ne bi smjeli, ni ja, a ni bilo ko drugi, da dovodi u pitanje opravdanost jedne takve inicijative, ukoliko je ona zasnovana na zakonu. Vlada je odgovorna kako za činjenje, tako i za nečinjenje. Sa tog aspekta mislim da, ukoliko ima razloga da se podnesu prijave – ako one, ipak, ne bi bile podnijete, Vlada bi i zbog toga snosila odgovornost. Mislim da je trebalo da se mnogo ranije, na detaljan i sveobuhvatan način, vodi računa o poslovanju Kombinata, makar u onoj mjeri u kojoj je Vlada vlasnik.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...