Železara neće lošeg partnera

Izvor:   Novosti

Spekulacije o tome ko bi mogao da bude novi partner smederevske železare ne prestaju

Spekulacije o tome ko bi mogao da bude novi partner smederevske železare ne prestaju. Dok mediji kalkulišu da li će srpski privrednici ubediti Lakšmija Mitala, „svetskog kralja čelika“, ili njegovog ukrajinskog kolegu Rinata Ahmetova, da uđu u smederevsku fabriku, ministar ekonomije Nebojša Ćirić poručuje da to svako neće biti kompanija koja je u privatizaciji već zaradila „crveni karton“. A takva je, kaže, „Global stil“ neuspešni kupac kraljevačkog „Magnohroma“, takođe vlasništvo braće Mital.

Zainteresovanih partnera, uverava ministar ekonomije, već ima.

- Postoji interesovanje određenih nemačkih, italijanskih i indijskih kompanija. Mi ćemo to vrlo pažljivo analizirati u Vladi i zajedno sa ljudima iz Železare doneti adekvatnu odluku - rekao je Nebojša Ćirić.

- Partneri države u Železari treba da budu respektabilni, ako je moguće strateški partneri, ili oni koji se bave sličnom industrijom. Najbolje bi bilo da to bude kompanija koja ima svoje rudnike gvožđa i svoje sirovine.

Od momenta kada se eventualni partner i pronađe, do njegovog ulaska u Železaru proći će meseci.

- Od interesovanja kompanija do momenta kada ta kompanija kupi i preuzme firmu u Srbiji nekad prođe i šest meseci, godina ili godina i nešto dana - rekao je Ćirić.

Dok Vlada traga za nekim ko bi ušao u našu železaru, peći gase i najveći proizvođači čelika. Tako „Arselor Mital“ planira da trajno zatvori postrojenja u Francuskoj. U junu prošle godine ugasio je jednu od industrijskih peći u ovoj fabrici, a u oktobru još jednu. Nedavno je zatvorio i pogone u Madridu i Belgiji. „Akcelor Mital“ je u četvrtom kvartalu prošle godine zabeležio gubitak od milijardu dolara i upozorio na opadanje potražnje čelika u evrozoni pogođenoj krizom.

Proizvodnja uskoro

Proizvodnja u Železari „Smederevo“ bi trebalo da počne najkasnije do 10. marta, najavio je ministar Nebojša Ćirić. Trenutno ne radi jer je nemoguće dopremiti sirovine zbog lošeg vremena.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...