Vladi Srbije se žuri da proda smederevsku Železaru

Izvor:   Blic

Kontaktima sa indijskim milijarderom Lakšmijem Mitalom Vlada Srbije praktično je počela da proširuje krug potencijalnih kupaca domaće železare. Prvi konkretan potez koji je pokrenuo državni vrh Srbije bio je razgovor u Beogradu s najbližim partnerom Rinata Ahmetova, vlasnika ukrajinskog fudbalskog kluba Šahtjor.

Vladi Srbije se žuri da proda smederevsku Železaru, koju je nedavno za dolar kupila od američkog „Ju-Es stila“. Kako saznaje „Blic“, u Nemanjinoj su zamolili jednog od najvećih srpskih biznismena da uspostavi komunikaciju sa Indijcem Lakšmijem Mitalom, poznatim „kraljem čelika“ i petim najbogatijim čovekom na svetu.

- Jedan od naših najuglednijih privrednika odranije ima kontakte s Mitalom. On danas putuje u Londonna pripremni sastanak s predstavnicima britanske kompanije kojom rukovodi Indijac. Potom treba očekivati i sastanak s vlasnikom Lakšmijem. On je sada u Indiji, ali imamo potvrdu da hoće da razgovara o eventualnom strateškom partnerstvu sa smederevskom Železarom - rekao je juče izvor „Blica“.

Kontaktima sa indijskim milijarderom Vlada Srbije praktično je počela da proširuje krug potencijalnih kupaca domaće železare. Prvi konkretan potez koji je pokrenuo državni vrh Srbije bio je razgovor u Beogradu s najbližim partnerom Rinata Ahmetova, vlasnika ukrajinskog fudbalskog kluba Šahtjor. Kako saznaje „Blic“, Ahmetov je i dalje u igri za kupovinu smederevske Železare, ali je cilj tog vlasnika čeličana po Evropi da postane gazda Železare u Košicama. Na taj način bi istisnuo „Ju-Es stil“ i iz Slovačke i sa celog evropskog tržišta čelika.

Kompanija „Mital stil“ ima sedišta u Holandiji i Velikoj Britaniji, a vode je trojica braće - Lakšmi, Pramod i Vinod Mital. Lakšmi je glava porodice i, prema „Forbsu“, težak je 25 milijardi dolara, što ga čini petim po bogatstvu u svetu. Mital upravlja čeličanama u pet zemalja Evrope, Afrike, Indije i oblasti Pacifika. Godišnje se u ovim fabrikama proizvede više od 20 miliona tona čelika.

Pored „Global stila“, u vlasništvu indijske braće je i najveći svetski proizvođač čelika „Arselor Mital“. Ova kompanija je nedavno najavila da će smanjiti broj zaposlenih u sedam fabrika na 11.300 do decembra 2012. U Španiji, gde „Arselor Mital“ zapošljava 11.000 ljudi, pre dva meseca su izbili protesti zbog zatvaranja čeličane u Madridu, koja zapošljava više od 300 radnika. Kompanija je takođe najavila zatvaranje pogona u Belgiji i Luksemburgu.

Širenje na srpsko tržište „Mital“ je započeo kupovinom kraljevačke fabrike „Magnohrom“, a sledeći korak ambicioznih Indijaca je bio ulazak u Crvenu zvezdu.

Kontakte između crveno-belih i „Mitala“ potvrdio je tada, 2007. godine, prvo generalni sekretar Zvezde Zoran Damjanović, ali i Pramod Mital, rođeni brat Lakšmija. Od transakcije, međutim, nije bilo ništa, i to uglavnom zbog nepostojanja adekvatnog zakona o sportu.

Kraljevački „Magnohrom“, s druge strane, Indijci su kupili 2006. godine, ali su bili poznatiji po lošem upravljanju tom fabrikom. Zbog nepoštovanja dogovorenih obaveza Agencija za privatizaciju poništila je ugovor o kupovini. Utvrđeno je da kupac nije održao kontinuitet proizvodnje, na šta je bio obavezan. Nije ni investirao dogovorenu sumu, a ni ispunjavao odredbe socijalnog programa - zaposlenima je kasnila plata, a proizvodnja je smanjena za 30 odsto u odnosu na period pre privatizacije. Njihova kompanija, inače, ponudila je najbolje uslove za kupovinu „Magnohroma“, ukupno 24 miliona evra.

Zbog niskih cena čelika na evropskom tržištu i visokih troškova proizvodnje u Srbiji, smederevska čeličana ugasila je prvu peć prošle godine. Druga peć nastavila je da radi smanjenim kapacitetom. Odluku o povlačenju iz Srbije „Ju-Es stil“ je zvanično doneo početkom februara.

Predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je nedavno da Vlada pregovara sa strateškim partnerima.

- Budući strateški partner treba da ispuni dva uslova: da ima rudu gvožđa i koks, koji je potreban za proizvodnju čelika - rekao je Tadić.

Ove uslove ispunjavaju i čeličane Rinata Ahmetova i „Mital“.

Proizvodnja u Smederevu 2. marta

U smederevskoj Železari trenutno radi oko 400 ljudi, a pojedini rukovodioci očekuju 2. marta povratak svih 5.000 zaposlenih. Zahvaljujući zalihama od 7.000 tona, topla valjaonica je počela s radom prethodne subote, ali je zbog kvara na postrojenju proizvodnja zaustavljena.

- Postoje najave da bi proizvodnja mogla da krene početkom marta, ali to zavisi od toga koliko će se brzo topiti led na Dunavu, kojim Železara doprema sirovine - kaže za „Blic“ Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata „Sloga“.

Privatizacija u Nikšiću

Novi, drugi oglas za privatizaciju nikšićke Željezare raspisan je u utorak, uz početnu cenu od 21 milion evra. Imovina ove kompanije je prethodno nuđena za 30 miliona evra. Željezara se već osam meseci nalazi u stečaju. Poslednji vlasnik, holandska kompanija „Montenegrospešelti stils“, napustio je ovu kompaniju u proleće 2011. Nekadašnji nikšićki gigant, koji je zapošljavao više hiljada radnika, četvrtu privatizaciju dočekaće sa 320 radnika.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...