Prepucavanja Roćena i Medojevića oko KAP

Izvor:   Novosti

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen tvrdi da su u Kombinatu verovatno obmanuli ruskog ministra Šojgua. Lider PzP ostaje pri izjavama da su Roćenu i Đukanoviću Rusi "pozajmili" pare

Menadžment podgoričkog Kombinata aluminijuma u sredu do kraja radnog vremena nije potvrdio niti demantovao tvrdnju crnogorskog šefa diplomatije Milana Roćena da su oni "verovatno dezinformisali" ruskog ministra za vanredne situacije Sergeja Šojgua o, navodno, 300 miliona dolara uloženih u podgoričku fabriku od njene privatizacije.

Roćen je kazao "Novostima" da u Kombinat aluminijuma Podgorica nije uloženo ni 30 miliona, a kamoli 300 miliona dolara, o kojima je u dva navrata govorio Šojgu. On je kazao da u Vladi smatraju da je menadžment KAP verovatno dezinformisao ruskog ministra za vanredne situacije kako bi on izneo taj podatak u javnost i tako izvršili neki vid političkog pritiska pred završne pregovore o KAP.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević optužio je Roćena i bivšeg premijera Mila Đukanovića da su centralne ličnosti, kako je kazao, visoko koruptivnog posla privatizacije Kombinata aluminijuma.

Medojević tvrdi da su Rusi dali desetine miliona evra mita za KAP, ali i da su "pozajmili" 300 miliona dolara Roćenu i Đukanoviću za posao sa nekretninama na crnogorskom primorju, koje oni ne mogu da vrate jer je ovaj biznis omela ekonomska kriza.

- Ostajem pri svemu što sam rekao u vezi sa Kombinatom aluminijuma. Besmisleno je tvrditi da je Sergej Šojgu, čiji je posao da bude informisan i koji je prvi čovek ruskih obaveštajnih službi za inostranstvo, dozvolio da bude dezinformisan od menadžmenta jedne fabrike u Crnoj Gori - kaže Medojević. - Očigledno je da je neko uzeo novac prilikom prodaje KAP, a Roćen je priznao da je on doveo ruske investitore. Rusima je tada obećana i Termoelektrana i Rudnik uglja, ali je tu prodaju blokirao SDP. Prevareni su, a to oni ne opraštaju i tek ćemo osetiti posledice ovog katastrofalnog aranžmana.

Vlada je na sednici 16. februara ovlastila Ministarstvo ekonomije da pokrene proceduru za preuzimanje KAP. Predloženo je da Vlada preduzme sve mere koje se nalaze u ugovoru i vrati vlasništvo u KAP, da Vlada i Elektroprivreda pokušaju da nađu način za obezbeđivanje održavanja proizvodnje. Takođe, da se buduća privatizacija koncipira na bazi dugoročne valorizacije Termoelektrane i Rudnika uglja Pljevlja, uz obavezne investicije u drugi blok, ekološku prihvatljivu preradu glinice i uspostavljanju prerađivačkih kapaciteta.

Dugovi

Zaključak Vlade je i da Ministarstvo finansija mora obezbediti da preuzimanja dugova KAP bude sprovedeno tako da što manje opterećuje poreske obveznike. Dugovi KAP prema Dojče, OTP i VTB banci iznose oko 170 miliona evra sa kamatama, dok ukupni dugovi fabrike iznose oko 350 miliona.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...