Nemačka: Početak kraja termoelektrana

Autor:   P.A.

Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu Nemačke objavila je da će država isplatiti ukupno 317 miliona evra obeštećenja energetskim kompanijama za gašenje termoelektrana na ugalj. Tokom sledeće godine, biće ugašeno ukupno 11 blokova termoelektrana, što Agencija smatra važnim korakom za prelazak na čiste izvore energije. Plan je da se do 2038. godine u Nemačkoj obustavi rad svih termoelektrana na ugalj. (foto, Pixabay)

Nemačka sledeće godine počinje da gasi termoelektrane koje kao gorivo koriste ugalj, saopštila je nemačka Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu.

Kako je istaknuto, to predstavlja važan korak ka zatvaranju postrojenja na ugalj i prelazak na čiste i obnovljive izvore energije.

Ukupno će biti ugašeno 11 blokova termoelektrana, a među kompanijama koje dobijaju ukupno 317 miliona evra obeštećenja su i najveća nemačka energetska kompanija RWE, kao i švedski Vatenfal. RWE će ugasiti dva bloka, a Vatenfal termoelektranu Morburg u Hamburgu. Kompanije će dobiti kompenzaciju u skladu sa količinom električne energije koju proizvode blokovi predviđeni za gašenje. Cilj Nemačke je da do 2038. godine obustavi rad svih termoelektrana na ugalj.

Vatenfal je pozdravio odluku nemačke Agencije. “Iako je elektrana Morburg, koja je počela sa radom 2015. godine, jedna od najmodernijih u Nemačkoj, ranije zatvaranje je u skladu ne samo sa planom Nemačke da smanji emisije nastale proizvodnjom električne energije pomoću uglja, već i sa Vatenfalovom strategijom da u toku jedne generacije omogući život bez fosilnih goriva”, saopštila je predsednica i izvršna direktorka švedske kompanije Ana Borg.

Odluka o sistemskom značaju termoelektrane Morburg biće doneta početkom marta 2021. godine. Ukoliko ne bude klasifikovana kao sistemski relevantna, biće ugašena najkasnije do 1. jula sledeće godine. Međutim, ako bude ocenjena kao relevantna, a Nemačka savezna agencija za mrežnu infrastrukturu potvrdi tu odluku, ona će biti u rezervi tokom perioda koji tek treba da bude određen. 

RWE će dobiti kompenzaciju za jedinicu E elektrane Vestfal i jedinicu B elektrane u Ibenburenu, ukupnog kapaciteta 1. 560 megavata. Ta kompanija je saopštila da će dobiti kompenzaciju od 216 miliona evra, i da će ugasiti svoje dve poslednje termoelektrane na ugalj u Nemačkoj. RWE to smatra važnim korakom ka cilju da do 2040. godine postane ugljenično netrualna.

Ipak, RWE namerava da do 2038. godine eksploatiše još barem 900 miliona tona lignita, što podrazumeva i nove emisije miliona tona ugljen-dioksida.

Podaci nemačke vlade pokazuju da oko 20 000 ljudi radi u industriji lignita, od toga oko 15 000 u rudarstvu i oko 5000 u elektranama koje koriste lignit, dok u sektoru za energiju iz obnovljivih izvora radi više od 250 000 radnika.

Nemačka je 2018. zatvorila poslednje rudnike kamenog uglja, pa će nova termoelektrana Dateln 4 koristiti antracit iz uvoza. Dateln 4 je sa radom počeo ove godine, što je izazvalo oštru reakciju organizacija za zaštitu životne sredine. Grinpis je ocenio da puštanje nove termoelektrane na ugalj u pogon 2020. godine predstavlja neodgovorno ponašanje i ignorisanje naučnih saznanja o klimatskim promenama. A nemački Institut za ekonomska istraživanja zaključio je da bi Nemačka u dogledno vreme svoje energetske potrebe mogla da zadovolji obnovljivim izvorima energije, što otvara pitanje koliko joj je ugalj zapravo neophodan.

Mnoge evropske države prestaju da koriste ugalj kao energent i već imaju rokove kada bi trebalo da ga potpuno napuste. Austrija i Švedska su u aprilu ove godine ugasile svoje poslednje termoelektrane na ugalj, dok je u Francuskoj plan da se to obavi do 2022. godine. Portugalija i Slovačka će to učiniti do 2023. godine, a Engleska do 2024. Poslednje termoelektane na ugalj u Italiji i Irskoj biće ugašene 2025. godine, a u Finskoj, Holandiji, Danskoj, Mađarskoj i Grčkoj do 2030. godine. Upotreba uglja kao energenta je u Poljskoj još uvek predmet političkih rasprava, a ona se protivi gašenju svojih termoelektrana, uprkos tome što uvozi veći deo uglja za njihov rad.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...