Psihobiografije velikih stvaralaca

Žarko Trebješanin

Knjiga “Psihijatrijske siluete” (Informatika ad, Beograd, 2012), autor Vladimir Adamović, psihijatar
(ilustracija: korice knjige "Psihijatrijske siluete)

Patobiografija je poseban žanr između naučne i esejističke studije. Njen predmet je neka poznata istorijska  ili savremena ličnost (pisac, državnik, naučnik,itd) i njene patološke tendencije i psihološki poremećaji. U pisanju autor se služi posrednim podacima o ličnosti (pisma, memoari, dnevnici, biografije, svedočenja savremenika). Kod pisanja patobiografije, upravo zbog oslanjanja na pristrasne podatke i nepouzdane izvore, valja biti oprezan u zaključivanju. Toga je svestan i Adamović, „Psihobiografija je intelektualna konstrukcija", veli autor; „sačinjena na osnovu već postojećih biografija, auto-biograflje, koja obično, zbog autocenzure i potiskivanja, ne prikazuje događaje i ličnosti u pravoj boji. Tako se dobija psihološki portret-robot umetnika, sličan originalu onoliko koliko je sličan crtež policijskog crtača na osnovu iskaza žrtve o nasilniku".

korice psihosiluete prednja

Osnovna teza na kojoj počivaju Adamovićeve patobiografije je da genijalnost neke ličnosti ne isključuje prisustvo psihičkih poremećaja, od manjih problema, pa do neuroza i psihoza. Kako kaže autor, „ovde opisane ličnosti su ili manifestno psihotične (Šumanović), ili pate od ozbiljnih neurotičnih smetnji (Tesla) ili poremećaja ličnosti (Crnjanski) (str. 5). Neki čitaoci su veoma osetljivi na svaki pokušaj otkrivanja Ijudskih mana i patoloških crta kod svojih idola. Ukazivanje na tamnu stranu ličnosti stvaralaca, oni doživljavaju kao drskost, klevetanje i svetogrđe, pošto veruju da je veliki stvaralac obavezno i veliki, moralni čovek.

Prva, najtemeljnija, najobuhvatnija i najobimnija patobiografska studija je ,,Crnjanski: pesimizam i odbrane" (str. 7-70). Adamović daje raskošan psihološki portret Miloša Crnjanskog pomoću niza crta ličnosti kao što su narcisoidnost, prepsetljivost na uvredu, melaholičnost, žustrina, impulsivnost, arogancija, nepoverljivost, prezir i mržnja prema neprijateljskoj okolini, agresivnost i paranoidnost. Ovom opisu Adamović pridružuje podrobno dinamičko i dubinsko objašnjenje takve ličnosti, to jest analizu uzroka i meha nizama formiranja karaktera Crnjanskog. Adamović Miloša Crnjanskog opisuje kao melanholičnog čoveka, sklonog sukobima s okolinom, večito nezadovoljnog, kod koga, posebno posle 1945, bez pravog razloga prevladava (bio je uspešan na svim poljima), pesimistički životni stil. Pa, ipak, on je posmatrao život kroz „tamne naočare". Ada-mović veruje da je pesimizam Crnjanskog detenninisan nekim zagonetnim događajem iz ranog detinjstva. Ova najdublja tajna, „tamna mrlja", koja je pesimizmom obeležila pogled na svet i delo Crnjanskog je razočaranost u svoju majku. Adamović zaključuje da se pisac gotovo celog života, zapravo, stideo svoje majke.

Druga izuzetno potresna i uzbudljiva psihobiografija posvećena je Savi Šumanoviću. Poremećena psiha, kao i tragična sudbina čuvenog slikara, čine ga prvoklasnim objektom dubinskopsihološke patobiograflje. Za Šumanovića, na osnovu njegovih pisama, biograflja, kao i svedočenja brojnih i veoma različitih svedoka, može se vrlo pouzdano utvrditi da je od 1927. imao psihotične epizode. Veliki siikar je patio od manije gonjenja i halu-cinacija, zatim od nesanice, uznemirenosti, depresije, a imao je i epizode alogičnog i bizarnog mišijenja, koji ukazuju na šizofreni poremećaj.  Za čitaoce je verovatno posebno privlačna studija psihološkog portreta našeg velikog naučnika pod naslo-vom „Tesla: genije i prisilne radnje". Adamović, kao i neki drugi psihijatri, veruje da su Tesline prisilne radnje nastale usled nesvesnog osećanja krivice zbog prerane smrti starijeg brata Daneta. Ključ za Teslinu ličnost, Adamović nalazi u naučnikovoj telesnoj  konstituciji, nasleđu i ranom iskustvu. Naime, leptozomnoj  telesnoj konstituciji  Tesli odgovara šizotimni psihički tip. Ovom tipu pripadaju osobe koje su zatvorene prirode, ćutljivi i često  povučeni, usamljeni osobenjaci

Knjiga „Psihijatrijske siluete", posvećena životima i neobičnim ličnostima velikih stvaralaca, napisana živim književnim stilom, svakako će naći svoje čitaoce ne samo među stručnjacima, nego i medu širom radoznalom publikom koja voli pikanterije iz života slavnlh.

 

Objavljeno: Blic, 12. maj 2013.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...