Umro Milan Kundera, bilo mu je 94 godine...

ML

Spadao je u najizrazitije ličnosti književnog i društvenog života 60-ih u tadašnjoj Čehoslovačkoj kojima je, ubrzo posle sovjetske invazije 1968, zabranjeno objavljivanje njihovih dela.

Danas je u Parizu umro češki pisac Milan Kundera, koji spada u naznačajnije češke i svetske književnike u prošlom stoleću. Bilo mu je 94 godine, a od 1975. živeo je stalno u Francuskoj.

Informaciju o tome češkoj agenciji ČTK potvrdila je danas portparolka Moravske bibliteke u Brnu Ana (Anna) Mrazova. Njegova najpoznatija dela su romani "Šala" i "Nepodnošljiva lakoća postojanja", kao i zbirka pripovedaka "Smešne ljubavi".

Spadao je u najizrazitije ličnosti književnog i društvenog života 60-ih u tadašnjoj Čehoslovačkoj kojima je, ubrzo posle sovjetske invazije 1968, zabranjeno objavljivanje njihovih dela. Emigrirao je u Francusku 1975. i tamo postao jedan od glavnih pisaca poznatog pariskog izdavača "Galimara" (Galimard). Na češkom je njegova dela izdavalo češka izdavačka kuća 68 Publischers supružnika Škvorecki. Dobio je niz književnih nagrada i priznanja (među kojima je nedostajala samo Nobelova nagrada).

Kundera je inkognito nekoliko puta posetio posle 1989. Čehoslovačku i Češku, ali je stalno i dalje živeo u Parizu. Od 80-ih pisao je svoje knjige na francuskom pa je za veliki deo javnosti postao "francuski pisac češkog porekla". Čehoslovačko odnosno češko državljanstvo oduzeto mu je 1979. a vraćeno mu je tek 2019. godine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...