Analitičar CIA predvideo napad na saudijsku naftu još pre 20 godina!

M.L.

"Rezonujem kao saboter" – napisao je nekadašnji šef specijalnih operacija CIA Robert Ber u jednoj od svojih knjiga u kojoj je predvideo napad na saudijsku rafineriju u Abkaiku
(ilustracija, roman "Spavanje sa đavolom" u kome je bivši agent CIA opisao pre dve decenije napad na naftno polje koji se dogodio pre dva dana)

Knjige bivšeg šefa specijalnih operacije CIA Roberta Bera (Baer) imale su svojevremeno ogroman uspeh, prema jednoj od njih snimljen je i film "Siriana" s Džordžom Klunijem (George Clooney) u glavnoj ulozi. Posle prekjučerašnjih napada na saudijsku rafineriju u Abkaiku čini se da je Ber zaista gotovo sve predvideo.

Robert-baer-portret

Robert Ber

Ber je, kako piše ovim povodom AFP,  imao mnogo iskustava s Bliskog istoka. Knjigu "Spavanje s đavolom" (Sleeping with Devil) započeo je  opisom moguće krize u Saudijskoj Arabiji. Napadač, šiitski musliman, lojalan Iranu, pomoću eksploziva izbacuje iz pogona rafineriju nafte u Abkaiku. Drugi terorista je naveo avion na naftni terminal Tanura na obali Persijskog zaliva, a treći prekinuo naftovod koji vodi na zapad Saudijske Arabije. Rezultat: Globalna ekonomija za nekoliko minuta je nokautirana. Ukratko, ako neko želi da svet uvede u ekonomsku krizu najlakše će to učiniti simultanim udarom na saudijska naftna postrojenja...

Napad najmanje deset dronova na Abkaik i naftno polje Huraj (Khurais) je stvaran ali dosta podseća na Berovu literanu imanginaciju. Čak i po efektima tj da je odjedbom iz pogona ispala polovina saudijske dnevne proizvodnje nafte, tojest oko pet miliona barela, odnosno oko šest posto svetske produkcije.

To je verovatno najveći potres na svetskom tržištu nafte tokom poslednjih 30 godina tj od okupacije Iraka nad Kuvajtom 1990. "Rezonujem kao saboter, tako su nas u CIA učili", napisao je Ber u svojoj knjizi - uputstvu kako da se brzo obori saudijska produkcija. Knjiga nosi podnaslov "Kako je Vašington prodao dušu za saudijsku naftu".


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...