Kundera slavi 90. rođendan

M.Lazarević

Ovaj veliki "francuski pisac češkog porekla" ne taji da više ne piše i da više ne planira da piše nikakvo literarno delo
(foto, Milan Kundera, 90)

Pisac Milan Kundera, 1. aprila slavi jubilarni, 90. rođendan. On, prema rečima svog bliskog prijatelja i kolege-pisca iz Brna Milana Udea (Uhde), još od mladosti rođendan ne slavi pa mu ni ovaj neće čestitati.

Kundera, kako je Ude izjavio češkoj agenciji ČTK, "više ne taji da ne piše i ne planira više da piše nikakvo literarno delo". To se dosad nije tajilo ali, mora se primetiti, niko to dosad nije ni rekao niti napisao.

Iako se Kundera ne uključuje u javni život Češke, niti se izjašnjava o tamošnjim događanjima, po rečima Udea, ne prestaje da ga zanima njegova "prva domovina".

"Njegovo interesovanje nije nikad prestalo, neke situacije ga zanimaju toliko da mi neretko telefonira i pita me šta o tome mislim i tako to".

Kundera, inače, kako primećuje ČTK, ima u rodnoj zemlji krug prijatelja s kojima redovno održava kontakt i razgovara telefonom. Ude, koji je 90-ih bio i predsednik češkog parlamenta, spada među njih, a s Kunderom se video poslednji put pre dve godine. On  je tada sa svojom suprugom bio u Parizu i s Kunderom i njegovom suprugom Verom proveo u "gradu svetlosti" četiri dana.

Inkongnito u otadžbini?

Ujesen prošle godine, u poseti Francuskoj bio je češki premijer Andrej Babiš (o čemu je izvestio i BM) i tom prilikom susreo se, na svoju inicijativu, s Kunderom i ponudio mu da mu se vrati češko državljanstvo (oduzele su mu ga komunističke vlasti ubrzo posle emigracije). Na sastanku, za koji je najviše zaslužan češki ambasador u Parizu, Kundera se o tome nije odmah izjasnio ali je, kako je izjavio Babiš, izgleda sklon da prihvati ponudu.

Neobično u svemu ovome jeste da se niko u Češkoj nije setio posle "plišane revolucije" da vrati državljanstvo Kunderi koji je, posle emigracije, postao najslavniji češki pisac u svetu. On je, ipak, prema mnogim pričama, 90-ih inkognito boravio u Pragu s lažnom bradom.

Na svoje zemljake Kundera se jako naljutio 2009. kada je lansirana afera iz navodnih arhiva STB (tajna komunistička policija) u kojoj mu je imputirano da je 1954, kao mladi komunistički aktivista, denuncirao jednog antikomunističkog borca koji se sakrio u jednom studentskom domu. Od tada sve manje kontaktira sa zemljom iz koje potiče.

Kako je jesenas najavio Babiš, Kundera bi u Češku trebalo da dođe naredne tojest ove godine. Možda je to i prava prilika da mu se uruči dokument o vraćanju državljanstva.

"Francuski pisac češkog porekla"

Iz svoje zemlje Kundera je emigrirao 1975. i nastanio se u Francuskoj čije je državljanstvo ubrzo i dobio. Od devedesetih Kundera piše samo na francuskom i time postaje, kako ga je ubrzo počeo da kvalifikuje njegov francuski izdavač Galimar, "francuski pisac češkog porekla". Ta njegova dela, pisana na francuskom, iako su štampana u velikim tiražima i pobudila veliko interesovanje u svetu, nisu, ipak, prevazišla po umetničkoj snazi i odjecima ona pisana na češkom, pre  svih kultnu "Šalu" i "Nepodnošljivu lakoću postojanja".

Govorilo se o Kunderi u prvoj deceniji ovog veka kao o "veoma jakom kandidatu" za Nobelovu nagradu. Možda se čekalo da na francuskom napiše nešto tako jako kao "Šala" ili "Nepodnošljiva....", ali se to izgleda nije dočekalo...

Kundera je, inače, bio izuzetno čitan i popularan u bivšoj Jugoslaviji tako da je još 1984. njegov sarajevski izdavač "Veselin Masleša" objavio njegova sabrana dela.

“Iako je to sigurno zaslužio, pisac Milan Kundera nije član Francuska akademije, nije dobio Nobelovu nagradu, a spada u najznačajnije savremene pisce”, objavila je danas ovim povodom francuska agencija AFP.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...