Umro Vladimir Vojnovič – „otac“ vojnika Čonkina

M.L.

Vladimir Vojnovič, veliki pisac, koji potiče od srpskih doseljenika u današnji Slavjanoserbsk, pamtiće se posebno po proročanstvu iz romana “Moskva 2042” - da će na čelo zemlje doći bivši agent KGB, koji je službovao u Nemačkoj.
(foto, Vladimir Vojnovič/RadioSvoboda.org (RFE/RL)

U 86-oj godini života preksinoć je, kako su javile agencije, umro od srčanog  udara slavni ruski pisac Vladimir Vojnovič, autor verovatno najduhovitije antistaljinske satire o vojniku Ivanu Čonkinu, objavljene 1976. godine.

Napisao je i niz drugih dela.među kojima je i roman “Moskva 2042”, objavljen 1986. godine, u kome je  prorekao da će na vlast doći "bivši agent tajne komunističke policije, koji je službovao u Nemačkoj”. To se proročanstvo ispunilo već 1999-2000. godine, kada je tadašnji ruski predsednik Boris Jelcin vlast predao Vladimiru Putinu, koji je službovao svojevremeno kao oficir KGB-a u tadašnjem istočnonemačkom Drezdenu.

Vojnovič je poreklom od Srba, koji su se u 18.veku doselili u današnji Slavjanoserbsk, kome su i dali ovo ime. On je to znao i o tome je neretko govorio. Inostrani je član SANU u odeljenju jezika i kniževnosti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...