Uskoro prvi solarni elektromobil – "godina svetlosti"

ML

Ovaj auto koštaće oko 149 hiljada evra
(ilustracija, lightyear uan, elektromobil na solarni pogon)

Iduće godine na tržištu će se pojaviti prvi elektromobil na solarni pogon. Kako javlja američki server Elektrek (Electreck), holandska start ap firma Lajtjear počeće da isporučuje prvi istoimeni elektromobil „lajtjear jedan“ (Lightyear – Godina svetlosti). Deo energije za pokretanje motora dobijaće se iz sopstvenih solarnih panela na automobilu.

Dosadašnje investicije u projekat iznosile su 110 miliona dolara, a u finansiranju učestvuje i međunarodna holandska osiguravajuća kuća DELA. Ovaj auto, kako se najavljuje, koštaće oko 149 hiljada evra.

Pažnju na sebe ovaj projekat je skrenuo još 2019. kada je predstavljen auto dobrim delom pokriven solarnim panelima a sa radijusom kretanja na jedno punjene od 725 kilometara. Zahvaljući solarnim panelima na krovu, ovo vozilo svaki sat može proizvoditi energiju dovoljnu za daljih 12 kilometara vožnje.

Automobil je dug pet metara i nudi veliki prtljažni prostor od 780 litara. Od nule do 100 kilometara na sat lightyear uan ubrzava za deset sekundi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...