Češki naučnici stvorili antikovid papir

M.L.

Novi papir bi se mogao koristiti prilikom štampanja novčanica, dokumenata
(ilustracija, Češka testira novi način dezinfekcije javnog prevoza, protiv korona virusa, zasnovan na nanotehnologiji, izvestila je praška kompanija za javni prevoz (DPP). Veruje se da je nanotehnologija mnogo efikasnija od konvencionalnih deterdženata i dezinficijensa

Pet godina ekipa čeških naučnika iz nacionalne Akademije nauka (AV) radila je na stvaranju specijalnog papira koji uništava bakterije i viruse. A zato što ovaj papir brzo uništava i koronavirus nazvali su ga, kako javlja najposećeniji češki portal Novinky.cz, "antikovid papir".

Bakterije, kako se tvrdi, ovaj papir uništava za jedan minut, ali mu za kovid 19 treba više vremena.

"Imamo potvrđene testove prema kojima se koronavirus uklanja posle 30 minuta stopostotno. Istovremeno, štiti se papir od čitavog spektra bakterija kao što su MRSA ili zlatni stafilokok", izjavio je Mihael (Michael) Broda, direktor kompanije SPM-Sikjuriti pejper mil (Security Paper Mill) koja je učestvovala u razvoju.

Jirži (Jiry) Sobek iz Instituta  AV za hemijske procese upozorava da na drugim površinama, kao što su na primer, kartoni, ovaj pronalazak deluje 24 časa. Novi papir bi se mogao koristiti prilikom štampanja novčanica, dokumenata ali i za dugoročnu arhivaciju dokumentacije, na primer, u zdravstvu.

"Papir se premazuje fiksiranim nanostrukturnim kompleksima cinka i srebra koji viruse, bakterije i enzime uklanjaju za svo vreme životnosti papira. Te materije ostaju u papiru za svo vreme njegove upotrebe i ne reaguju u dodiru s kožom", objašnjava Sobek.

On je na kraju primetio da se ovi kompleksi mogu ubaciti i u druge materijale, pa bi se mogle proizvoditi i zaštitne maske koje bi uništavale viruse.  Ovakav papir se, inače, može proizvoditi u stotinama kilograma kao i u tonama.

Dosad su se ove metode aplikovale samo površinski na papir. Ali, na taj način bi se promenile osobine papira, na primer, štampa na njemu ne bila tako kvalitetna i brzo bi se izgubila s njega.

Ovome treba dodati da Češka spada u zemlje koje prednjače u razviju takozvanih nano-tehnologija.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...