Katolička crkva u Poljskoj protiv nedeljne prodaje i evra

Milan Lazarević, PRAG

Ako bi se zabranio rad trgovinama u nedelju, bez posla bi ostalo oko 700 hiljada Poljaka, upozoravaju ekonomski analitičari
(foto, Katolički vernici na misi u Hramu Proviđenja (the Temple of Divine Providence) u Varšavi)

U svim katoličkim crkvama u Poljskoj pretprošle nedelje na nedeljnim misama čitana je duhovna pastirska poruka u kojoj se vernici pozivaju da, umesto u nedeljnoj kupovini i zabavi u trgovinskim centrima, provode dan odmora kući sa svojim porodicama. Pre toga, tokom ponoćne Božićnje mise najistaknutiji poljski biskupi su se kritički veoma oštro izjasnili prema planiranom stupanju zemlje u evro-zonu i usvajanju evra.

U pastirskoj poruci poljski katolički velikodostojnici istovremeno pozivaju vladu, poslodavce i sindikate da učine sve što je potrebno kako bi se zabranio rad trgovinama nedeljom.

Danas kada i rad postaje isključivo roba, a ekonomija vlada u suštini svim oblastima ljudskog života, povratak svetoj nedelji je akutna potreba, ističu biskupi.

Zabranom rada trgovina nedeljom bi, prema ekonomskim analitičarima, posao u Poljskoj izgubilo oko 700 hiljada ljudi. Sada je u ovoj zemlji bez posla 12,5 posto radno sposobnog stanovništva tj oko dva miliona ljudi. U prognozama za ovu godinu, koje ne računaju sa zabranom nedeljne prodaje, predviđa se porast nezaposlenopsti na 15 posto, tj bez posla ostaće još 400 hiljada ljudi. Sa zabranom rada trgovina u nedelju stopa nezaposlenosti bi se približila kritičnoj granici od 20 posto čime bi se obezvredili i doveli u pitanje svi uspesi koje je u poslednjih godina postigla Poljska na ekonomskom planu.         

Prilikom ponoćne mise vodeći poljski biskupi su se neočkivano oglasili i to veoma kritički oštro protiv dalje integracije Poljske u strukture EU, posebno prema stupanju u evrozonu i prihvatanju obaveza koje iz toga prozilaze. U drugim pretežno katoličkim zemljama EU, bez obzira na to da li su u evrozoni (Španija, Francuska, Italija, Portugal, Austrija, Slovačka, Mađarska...), Katolička crkva izbegava da se izjašnjava o ovim političkim temama ili podržava proevropsku politiku tamošnjih vlada. Poljska je, inače, prema procentu stanovništva od preko 90 posto, koji se izjašnjavaju kao katolici, najkatoličkija zemlja Evrope, pa može biti da zato poljski katolički pastiri smatraju da imaju veća prava da se mešaju u politiku...

Ovakav stav poljskog katoličkog vrha bil je direktni odgovor na nedavno istupanje premijera Donalda Tuska kojim je najavljeno da će zemlja nastojati da što pre bude primljena u evrozonu u kojoj je sada 17 od 27 članova EU.  

Poljska stoji pred odlukom, da li da bude deo srca Evrope, čija je bit zajednička valuta, ili da ostane periferna zemlja sa svojom valutom, istakao je on i dodao da će uveravati sve svoje partnere u potrebu da Poljska bude što pre primljena u evrozonu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...