Poljaci ne podnose papu Franju

M.L.

Poznati kao veliki katolici, poljski sveštenici su ipak protiv sadašnjeg svog poglavara – pape Franje
(foto, papa Franja)

Iako Poljska važi kao jedan od najkatoličkijih zemalja Evrope, odnosi između tamošnjeg sveštenstva i pape Franje bili su od početka njegovog pontifikata napeti. U poslednje vreme hladni odnosi prerastaju u otvoreno neprijateljstvo....

Na to jasno upozorava istraživanje uglednog tamošnjeg sociologa Rafala Cekiere, specijaliste za verske odnose, koje polazi od analize popularnih internet strana katoličkih konzervativaca na čelu sa www.Polityce.pl

"Nije bio, nije i nikada neće biti papa poljskih katolika. Njegov pontifikat se nekako, ipak, mora istrpeti", govori se o papi Franji u jednom tekstu i dodaje: "Namesnik svetog Petra na zemlji je ne samo previše star i smešan, nego i glup, a ne razume ni specifičnosti katoličke Poljske".

Spisak onoga što mu se zamera je, međutim, još mnogo duži. Poljski kritičari aktuelnog poglavara katolika zameraju mu ne samo što ne ide koracima svog slavnog prethodnika, Poljaka, pape Jovana Pavla II (rođenog kao Karol Jozef Vojtila, papa od 1978. do 2005.), nego postaje i njegov izraziti protivnik.

papa-jovan-pavle-2

Papa Jovan Pavle II

Istovremeno, poljski kritičari aktuelnom papi zameraju preterano veliko milosrđe i bratimljenje sa ateistima, razvedenima, seksualnim manjinama i drugim grešnicima.

Stvari su otišle toliko daleko da je poznati krakovski duhovnik, profesor i bivši rektor katoličkog seminara Edvard (Edward) Staniek proglasio papu Franju za "jeretika koji potkopava temelje katoličke crkve" i da je "odgovoran je za duboku krizu kroz koju ona prolazi". Istovremeno, on se čak i javno molio za brzu smrt pape tj da ga "Gospod što pre pozove u svoj dom".

"Kako je moguće da ovako bizarna molitva prođe među poljskim duhovnicima neprimećena? Upravo, zato što većina njih misli kao krakovski profesor. Sve njih Franja iritira, smatraju ga za izdajnika čije učenje treba ignorisati, a najradije bi ga videli kako gori na lomači", piše ovim povodom portal Onet.pl

Dok je pokojni Jovan Pavle II oštro osuđivao veštački prekid trudnoće, kontracepciju i veštačko oplođavanje žena, koje na drugi način ne mogu zatrudneti, prioriteti sadašnjeg poglavara katolika su sasvim drugačiji. Njega muči sudbina najsiromašnijih, ponižavanih, potisnutih na periferiju društva. Na princip svog poljskog prethodnika da je "katolička crkva kao majka koja se nikad ne kritikuje" on odgovara da "ako vidiš u crkvi zlo, a ne reaguješ, postaješ saučesnik".

Poljski kritičari pape Franje boje se najviše transformacije crkve koju on nastoji da sprovede. On je otvoreno naveo 15 najvećih grehova crkve na čijem je čelu. Među njih je uvrstio i patologiju moći crkvenih velikodostojnika ali i običnih sveštenika, oholost i amoralnost, povezanu s bogatstvom i birokratijom kojima se okružili.

"Ako ne bismo znali da su ove teške reči sišle sa usta pape, moglo bi nam se učiniti da ih je izgovorio neki zakleti neprijatelj katoličke crkve", komentarisao je ovim povodom publicista, pravnik Artur Novak (Nowak).  "A njegove izjave da ´najžešći neprijatelji obnove katoličke crkve nisu nevernici nego često sami duhovnici koji se boje gubitka moći´ izazivaju u znatnom delu poljskih crkvenih velikodostojnika, kao i među običnim sveštenicima, mržnju prema njemu", zaključuje Novak.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...