Iz Rusije dopremljen prvi deo mozaika za kupolu Hrama Svetog Save

BM

Glavni deo mozaične kompozicije Vaznesenja Gospodnjeg za kupolu Hrama Svetog Save, čiju izradu finansira Gaspromnjeft dopremljen je iz Moskve u Beograd.

Prvi deo mozaika za unutrašnju dekoraciju kupole Hrama Svetog Save, čiju izradu finansira kompanija Gaspromnjeft, dopremljen je juče u Beograd. Dragoceni tovar se sastoji od deset tona mozaika izrađenog od specijalnog stakla i kamena i predstavlja glavni deo mozaične kompozicije Vaznesenja Gospodnjeg.

Mozaik centralne kupole Hrama Svetog Save se izrađuje u specijalnoj umetničkoj radionici u Moskvi, a radovima rukovodi akademik i član prezidijuma Ruske akademije umetnosti, narodni umetnik Rusije, Nikolaj Muhin.

NIS-Hram-mozaik

Projekat dekoracije kupole Hrama podrazumeva izradu 1.230 kvadratnih metara u tehnici mozaika, uz korišćenje stakla i prirodnog kamena. Radovi na postavljanju mozaika su planirani za 22. maj, a planirano je da oslikavanje cele centralne kupole hrama bude završeno do kraja ove godine.

U okviru kulturnog programa koji Gaspromnjeft realizuje u Srbiji, kompanija doprinosi jačanju veza Srbije i Rusije. Pored podrške uređenju centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru, kompanija je pomogla i obnovu Ruskog nekropolja u Beogradu, kao i brojne kulturne i humanitarne projekte.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...