SPC ćuti o ujedinjenju sa katolicima

Petar Pašić

Skup na kojem je dogovoreno ujedinjenje pravoslavaca i rimokatolika bez odjeka u Srbiji

Srpska pravoslavna crkva još uvek nema zvaničan stav o ravenskom susretu na kojem je dogovoreno ujedinjenje Pravoslavne i Rimokatoličke crkve. Većina vladika SPC smatra da razlike između dve crkve nisu male i da Vatikan želi da otupi oštricu pravoslavlja

 

Na oktobarskom sastanku u italijanskom gradu Raveni, podsetimo, delegacije Pravoslavne i Rimokatoličke crkve potpisale su dokument sa 46 tačaka kojim se postavljaju temelji ujedinjenja dve crkve, posle velikog raskola 1054 godine. U dokumentu se utvrđuje da je papa "prvi među patrijarsima", a Rim "prvo sedište". Smatra se da su upravo ove dve tačke dovele do raskola između pravoslavaca i katolika.  

 

Ilarion sumnja na klopku

Zanimljivo je da su predstavnici Ruske pravoslavne crkve (RPC) napustili skup jer su na njemu učestvovali predstavnici "Estonske apostolske Crkve", koju je 1996. godine osnovala Carigradska patrijaršija na kanonskoj teritoriji RPC.

 

Predstavnici Moskovske patrijaršije veoma su skeptični prema dokumentu i smatraju da je incident sa Estonskom crkvom "izrežiran kako bi Moskovska patrijaršija bila na vreme isključena iz pravoslavno-katoličkog dijaloga i kako bi u njenom odsustvu bili usvojeni određeni noviteti". Šef delegacije Moskovske patrijaršije u Raveni, predstavnik Ruske pravoslavne crkve pri evropskim međunarodnim organizacijama episkop Bečki i Austrijski Ilarion veruje da postoji mogućnost da se radi o klopci!

 

"Katolici će pokušati da formulišu eklesiološki model Vaseljenske crkve tako da bi uloga 'prvog episkopa' bila definisana što je moguće sličnije onoj koju danas ima Rimski papa u Katoličkoj Crkvi. Sa svoje strane, Carigradska patrijaršija će se truditi da se 'prvom' priznaju ona prava koja Carigradski patrijarh nema danas u Pravoslavnoj crkvi, ali bi, očigledno, želeo da ih ima", rekao je vladika Ilarion.

 

Irinej ne odgovara

Srpsku pravoslavnu crkvu u Raveni predstavljao je vladika Bački dr Irinej (Bulović) koji je, po ko zna koji put, odbio da za medije prokomentariše neki značajan događaj. Iako nas je monahinja Filoteja iz eparhije Bačke uputila da pitanja vladiki postavimo elektronskom poštom, što smo i uradili, episkop Irinej nas nije udostojio ama baš nikakvog odgovora! Zato nije jasno da li je vladika Irinej u ime SPC potpisao pomenuti dokument. Čak iako je potpisao, njegov potpis ne znači da je SPC prihvatila odredbe sporazuma, već je to samo "primanje k znanju".

 

"To je za nas jako osetljivo pitanje i potrebno je vreme da proučimo ovaj dokument. Do tada, nećemo se oglašavati", rečeno je Glasu javnosti u beogradskoj Patrijaršiji.

 

U krugovima episkopata saznajemo da većina episkopa zapravo i ne zna šta je ravenski dokument i šta sadrži. O tome ih niko nije izvestio a ono što iz štampe saznaju ipak nije dovoljno. Dokument neće biti predstavljen Svetom arhijerejskom Sinodu već će biti prosleđen Svetom arhijerejskom Saboru u maju sledeće godine, na redovnom zasedanju "crkvene skupštine".

 

Vladike podeljeni

Kada je reč o odnosu Srpske pravoslavne crkve prema Vatikanu, stav vladika je prilično podeljen. Dok su pojedini arhijereji koji su, kako se veruje, još uvek u manjini - raspoloženi za saradnju sa Rimokatoličkom crkvom, dotle vladika Raško-prizrenski Artemije smatra da SPC i naš narod "od Vatikana ništa dobro ne mogu očekivati, niti smo u istoriji išta dobro dobili".

 

"Njima je cilj da se otupi oštrica pravoslavlja i pokažu da su razlike minimalne, iako to nisu. Vatikan želi da se pravoslavni svet nekrotizuje i narkotizuje", rekao je vladika Artemije za Glas javnosti.

 

Za ekumeniste se smatraju mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Jovan, vladike Bački Irinej, Šabački Lavrentije, Šumadijski Jovan, Braničevski Ignatije, Srednjeamerički Hristofor, Australijsko-novozelandski Irinej... dok su u "tvrdom krilu" SPC vladike Raško-prizrenski Artemije, Banatski Nikanor i gotovo svi episkopi iz Republike Srpske, BiH i dela dijaspore.

 

Protođakon Ljubomir Ranković iz eparhije Šabačke smatra da je potrebno ujedinjenje pravoslavaca i katolika i tvrdi da su svi raskoli posledica sukoba u višoj jerarhiji obe crkve.

 

"Više jerarhije više vole da budu despoti nego pastiri, zaboravljajući da su oni naslednici Pastira dobrog Isusa Hrista koji je rekao: "Po tome će vas poznati, ako ljubavi među sobom imate" i "Ko hoće da bude prvi, neka bude svima sluga". Otimanje o prvenstvo samo svedoči da je visoka jerarhija na bespuću. Dakle, suština hrišćanstva je u žrtvi i služenju, a ne o otimanju za primat, jer i Spasitelj izričito zapoveda: "Ne iskajte prva mesta među sobom". Hrišćanstvo se danas nalazi pod žestokim pritiskom agresivnog islama i da bi bilo ravnopravan partner mora biti jako i jedinstveno. Ovako nejedinstveno neće imati blistavu budućnost", kaže protođakon Ljubomir Ranković. 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...