U Kelnu dozvoljeno mujezinima da pozivaju na molitve

M.L.

U Nemačkoj živi oko 5,5 miliona muslimana, oko trećina njih u Severnoj Rajni Vestfaliji u kojoj je Keln
(ilustrtacija, Kelnska centralna džamija najveća je u Nemačkoj)

Keln je prvi veliki grad u Nemačkoj koji je dozvolio u svih svojih 45 džamija da njihovi mujezini pozivaju vernike na molitve, piše server tagesspiegel.de. Prema upravi ovog, četvrtog po veličini grada u Nemačkoj (iza Berlina, Hamburga i Minhena), koji broji oko 1,1 miliona žitelja, to je "izraz poštovanja prema muslimanima".

dzamija-cecenija

Najveća džamija u Evropi završena je pre dve godine u Čečeniji u mestu Šali, blizu glavnog grada Grozni, i može da primi više od 30.000 ljudi. Dotle je u Rimu bila najveća evropska džamija koja može da primi 12.000 vernika

Mujezini će moći da pozivaju na molitve svakog petka između 12 i 15 sati u vremenu od pet minuta. Glasnost će se utvrđivati zavisno od lokacije džamije. Muslimanska zajednica džamije treba da izabere osobu za kontakt  koja će odgovarati na pitanja ovim povodom i rešavati eventualne žalbe. Kelnske džamije moraće da traže posebne dozvole za uživo pozive mujezina na molitve koji se, inače, sada, uglavnom, puštaju sa snimaka. Glasnost će se utvrđivati zavisno od položaja džamije.

U Nemačkoj živi oko 5,5 miliona muslimana, oko trećina njih u Severnoj Rajni Vestfaliji u kojoj je Keln. U Nemačkoj sada postoji oko tri hiljade džamija u kojima sada samo u tridesetak mujezini pozivaju na molitvu. Poziv na molitvu po prvi put čuo se još 1985. u gradu Direnu. O tome je tada moralo da se odluči na sudu.

U Kelnu živi oko 120 hiljada muslimana, tamošnja muslimanska zajednica je među najvećima u Nemačkoj. Najveća je, inače, u Berlinu u kome živi između 250 i 300 muslimana, tojest oko devet posto stanovnika grada. Većina muslimana u Nemačkoj je turskog porekla. Pre oko 60 godina tamo je stigla prva generacija gastarbajtera koji su potom počeli da dovode pripadnike svojih porodica.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...