Putin i Stalјin na mozaicima vojne crkve kod Moskve

BM

„Ne možemo izbrisati istoriju“: mozaik Putina i Stalјina za vojnu katedralu je „prikladan“, objašnjavaju iz crkve, usred euforije u javnosti
(ilustracija, fotografija jednog od nedovršenih mozaika za buduću vojnu crkvu, gde se prepoznaju likovi Putina i Šojgua)

Predsednik Vladimir Putin i sovjetski vođa Josif Stalјin biće, ako se obistini, ne malo iznenađenje u glavnoj katedrali ruskih oružanih snaga, ukrašenoj istorijskim scenama slave nacije.

Fotografije koje prikazuju nedovršene mozaike s likovima Putina, drugih klјučnih vladinih ličnosti i naizgled nasumičnih lјudi koji slave, noseći  nacionalne zastave, izazvale su veliku pometnju u Rusiji pošto su u petak procurile u medije. Umetničko delo je, kako se izveštava, deo grandiozne crkve, izgrađene blizu Moskve, u parku Patriot koji bi trebalo da postane glavno mesto slavlјenja ruske vojske.

ru-mozaik-3-staljin-s

Mozaik načinjen prema fotografiji parade, gde se u pozadini vidi portret Staljina koji nose vojnici

Prikaz Staljina

Možda je još veće uzbuđenje izazvala slika Staljina, na drugom mozaiku  - prikazana na transparentu koji na Crvenom trgu drže sovjetski vojnici - koji je, navodno, namenjen kapeli.

Na pitanje novinara o ovim fotografijama, Kremlj je naizgled bio uzdržan, a portparol Dmitrij Peskov je rekao:

"Nažalost, ne znam šta se nalazi na zidovima katedrale."

ru-mozaik-2-s

Prošlog petka na društvenim mrežama su se pojavile fotografije mozaika koji bi trebalo da ukrašava zidove buduće vojne crkve - muzeja, izgrađenog kraj Moskve

Potvrda iz Ruske pravoslavne crkve

Nije trebalo dugo da Ruska pravoslavna crkva potvrdi istinitost ovih vesti i postojanje ovakvih umetničkih dela - dodajući da Kremlј o tome  nije bio obavešten.

Epsikop Leonid Kalinin, koji predsedava stručnim savetom crkve za umetnost i arhitekturu, rekao je agenciji TASS da ona „odražavaju istorijske događaje, i što je učinjeno bez konsultacija sa prikazanim osobama, u potpunosti na osnovu istorijskih dokumenata o kojima je odlučio umetnički savet“.

Crkveni zvaničnik potvrdio je da prvi mozaik, pod nazivom „Spajanje Krima bez krvi“, prikazuje lјude koji slave događaj iz marta 2014. godine i lјude koji su bili klјučni za njega, dok „Parada pobede“ replicira fotografiju događaja iz maja 1945. koji uklјučuje Stalјina, vrhovnog komandanta sovjetske armije u Drugom svetskom ratu.

ru-mozaik-4.-krim

Mozaik uspomene na ujedinjenje Krima sa Rusijom

Crkva – delimično muzej

-Razlog zbog kojeg će se obe mozaičke kompozicije pojaviti u katedralnoj crkvi je jednostavan - istorijska tačnost, rekao je epsikop Leonid. Umetničko veće smatra da su ove slike apsolutno odgovarajuće i da odgovaraju istorijskim istinama iz kojih ne treba proizvolјno izbacivati  stranice.

Iako je ideja o prikazu likova iz moderne istorije na zidovima hrišćanske katedrale otvorila mnoga pitanja, takođe je bitno ukazati da to neće biti obična crkva. To je, u stvari, delimično muzej, tematski obeležen 75. godišnjicom pobede nad nacističkom Nemačkom 1945. godine. Katedrala će biti okružena memorijalnim kompleksom, pod nazivom „Put sećanja“, u koji je ugrađeno desetine miliona fotografija veterana Drugog svetskog rata. S druge strane, njena unutrašnjost sadrži sve prekretnice u dugoj i teškoj ruskoj istoriji.

ru-mozaik-5-vojna-crkva

Specijalisti Vojno-građevinskog kompleksa dovršavaju radove na unutrašnjem i spoljnom uređenju Glavnog hrama Oružanih snaga Ruske Federacije koji bi trebalo da bude osveštan na Dan pobede 9. maja

Objašnjenje umetničkog izbora

Episkop Stefan Klinski, vikar Moskovske patrijaršije i nastojnik Hrama oružanih snaga, izjavio je za moskovski dnevni list RBK, da je prikaz istorijskih događaja i ličnosti u crkvenoj umetnosti vekovna tradicija pravoslavne crkve. Ali, potraga za prikazom čitave vojne ruske istorije nije prošla bez polemike, otkrio je episkop Stefan. Stalјin, koji je vodio komunistički režim koji je nekada žestoko progonio crkvu, nije dobrodošla figura, ali sveštenstvo se na kraju složilo da se mora pojaviti na osnovu njegove klјučne uloge u Drugom svetskom ratu.

"Što se tiče Stalјina, on je prikazan na osnovu istorijske fotografije", rekao je episkop Stefan za RBK. "Ovaj hram se gradi u čast Pobede, pa bi bilo pogrešno ne prikazivati Paradu pobede."

Tradicionalne pravoslavne hrišćanske teme takođe će biti istaknute a mozaik koji prikazuje Putina, zapravo je mali deo veće slike u čast Gospi Kazanskoj - jednoj od najpoštovanijih ikona Presvete Majke u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, objasnio je umetnik koji stoji iza mozaika, Vasili Nesterenko.

Ostaje nejasno šta sam Putin misli o umetničkom delu i njegovom postavlјanju. Crkva, koja se zvanično naziva Katedrala Vaskrsenja Hristovog, biće posvećena 9. maja, iako je ostatak proslave Dana pobede odloženen zbog pandemije karona virusa, objavljuje portal rt.com/russia/.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...