Na svetu je najviše hrišćana – ima ih 2,2 milijarde

M. Lazarević

Religiozni čine ubedljivu većinu svetske populacije od 84 posto, posle hrišćana najbrojniji su muslimani...

Hrišćani čine najbrojniju religijsku zajednicu na svetu, posle njih dolaze muslimani, hinduisti i budisti. To je sadržano u nalazima svetskog istraživanja koje je upravo objavila poznata američka istraživačka agencija Pju Riserč Sentr (Pew Research Center).

Prema studiji, koja proizilazi iz rada 2.500 istraživača iz 230 zemalja sveta, kao hrišćani se izjašnjava oko 2,2 milijardi ljudi.

Nekoj od religiji pripada 84 procenata žitelja planete, ostali su ateisti, agnostici, ili se nisu izjasnili da pripadaju nijednoj religijskoj zajednici. Hrišćani čine 32 posto verujućih, muslimani 23 procenta (1,6 milijarda pripadnika), hinduisti 15 procenata (jedna milijarda), budisti sedam posto (nešto manje od pola milijarde) i jevreji 0,2 procenta (14 miliona). Približno oko 400 miliona ljudi pripada takozvanim malim verskim zajednicama, uglavnom, u Americi, Kini i Australiji.

Oni koji nisu religiozni čine oko 16 posto svetske populacije tj njih je oko 1,1 milijarde. No, činjenica da se ne izjašnjavaju kao pripadnici nijedne religijske grupacije ne znači, kako se upozorava u zaključcima istraživanja, da je njihov život bez duhovne dimenzije...

Dve trećine muslimana živi u samo tri zemlje – Indoneziji, Indiji i Pakistanu. Hrišćáni su mnogo više disperzovani, otprilike isti broj ih živi u Evropi, Latinskoj Americi i subsaharskoj Africi. Najveće hrišćanske zajednice su u SAD, Brazilu u Meksiku.  Što se jevrejskih vernika tiče, najviše, tj 44 posto njih, živi u SAD, dok ih je u Izraelu četiri posto.

Prosečna starost muslimana je, prema ovoj studiji, 23 godine a hinduista 26. Te dve verske zajednice su ispod proseka koji za svetsku populaciju iznosi 28 godina. Hrišćani su u proseku stari 30, a najstariji su jevreji koji imaju 36 godina.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...