Papa bi u Poljskoj mogao biti uhapšen!

M.L.

Njemu, kao autoru izjave u obraćanju homoseksualcima da "Bog vas voli takve kao što jeste", moglo bi zbog "uvrede verskih osećanja" pretiti hapšenje i dve godine zatvora
(ilustracija, Papa Franja u tradicionalnom nedeljnom obraćanju nakon molitve Angelus – mart 2021.)

To zvuči kao paradoks ali u Poljskoj, jednoj od najkatoličkijih država u svetu, papa Franja je gotovo neprestano od svoje inauguracije imao probleme. Mnogi vernici, biskupi, pa i vladini političari, ovog 266 po redu pontifex maximusa, smatraju ni manje ni više nego za izdajnika "prave katoličke crkve"! On ih, smatraju, kao što se vidi i iz najnovijeg takvog slučaja o kome piše poznata levo orijentisana Gazeta viborča (Gazeta Wyborcza) "otvoreno gura u naručje ateistima, homoseksualcima, razvedenim i drugim zabludelim hrišćanima ovog sveta".

Tužilaštvo analizira papine reči

Prokuratura (tužilaštvo) u Varšavi upravo ovih dana "pretresa" reči pape, "Bog vas voli takve kakvi jeste", izrečene prilikom njegovog nedavnog susreta s grupom vernika – pripadnika tzv LGBT manjina (lezbijke, gejovi, biseksualci i transrodne osobe). Tako nešto konzervativni ckrveni krugovi, međutim, smatraju za "uvredu verskog osećanja".

Ova izjava pape našla se ovih dana na transparentima u demonstracijama seksualnih manjina u Varšavi na kojima one traže svoja prava. A toj svojoj "inkriminisanoj" izjavi papa je dodao i ovo: "Za Boga seksualne orijentacije nemaju nikakav značaj". Zbog toga autoru kao i onima koji šire ovakve stavove, kako upozorava portal NaTemat.pl, moglo bi se desiti da budu optuženi i da im se izrekna kazna do dve godine zatvora. 

Da li su uvređeni – zaista katolici?

"Kada bismo u Poljskoj imali tužilaštvo koje bi poštovalo ustav, ono se ne bi bavilo svakom glupošću koja se pojavi na njegovom stolu. Problem je, međutim, u tome što kod nas Katolička crkva homoseksualnost smatra za greh, a izjavu pape, da ´Bog voli i gejove´, za provokaciju koju treba kazniti"..."A ukoliko je papa Franja, koji stoji na čelu Katolička crkve, svojom izjavom o milosti Božjoj prema svakome, povredio verska osećanja Poljaka, na mestu je pitanje da li su naši sunarodnici još uvek katolici", ukazuje ovaj portal.

NaTemat.pl na kraju dodaje da tužilaštvo u ovom slučaju "bespotrebno gubi vreme sa neverovatnim optužbama koje normalnim ljudima oduzimaju dah i uz to razbacuje novac poreskih obveznika. Istražne sudije tužilaštva nemaju pravo da interevenišu u verskim sporovima. A morale bi i konačno da shvate da ´uvređeni katolici´ nemaju monopol na veru, hrišćanstvo i na reč Bog i ne bi smeli da prete zatvorom".


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...