PATRIJARH OSTAJE, SINOD UPRAVLJA

Hadži Petar Pašić

Sveti arhijerejski Sabor SPC u maju najverovatnije neće birati novog poglavara SPC ali će to biti otvoreno pitanje do samog početka Sabora

Na redovnom majskom zasedanju svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve najverovatnije neće biti biran novi poglavar SPC - rečeno je Glasu javnosti u srpskoj Patrijaršiji, posle medijskih nagađanja o tome da će 14. maja Sabor birati patrijarha.

 

Mnogi od arhijereja sa kojima smo juče razgovarali kažu, ipak, da je teško sa sigurnošću tvrditi da li će Sabor biti izborni ili ne.

 

sinod

Prethodno zasedanje Svetog arhijerejskog sinoda SPC, 4.3.2008 u Pećkoj patrijaršiji  (foto: Fonet)

 

Svaki arhijerej može da zatraži izbor patrijarha

Prema članu 111 Ustava SPC, "eparhijski arhijerej (analogno i patrijarh, jer je on prvenstveno arhiepiskop Pećki i mitropolit Beogradsko-karlovački) može biti opozvan - uklonjen sa svoga trona "po dokazanoj nemoći".

 

- O tome odlučuje Sabor. Takođe, može i na predlog svetog arhijerejskog Sinoda da bude uvršten u dnevni red Sabora, što  sumnjam da će se desiti. Sabor može da pokrene pitanje da se razreši patrijarh i onda se to pretvora u "Izborni Sabor" kome predsedava "najstariji član Sabora mitropolit, odnosno ako ovoga nema, najstariji po episkopskom posvećenju episkop" (čl. 46 Ustava SPC). U tom slučaju, u sadašnjoj situaciji, predsedavao bi mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Jovan, kao najstariji mitropolit po posvećenju, a za slučaj da se mitropoliti ne računaju po posvećenju u čin mitropolita već episkopa, onda episkop Šabački Lavrentije. Prema tome, za sad, niko zapravo ne zna da li će biti izbor novog patrijarha, jer do Sabora ima dosta vremena, gotovo dva meseca, i ne znamo šta će se sve dešavati. Dnevni red Sabora ("crkvena skupština"), koji će početi 14. maja, sačinjava Sinod ("crkvena vlada"), a uz to svaki arhijerej može dostaviti predlog , i to često biva, koji se unosi u dnevni red Sabora" - izjavio je Glasu javnosti jedan od episkopa SPC.

 

I drugi crkveni velikodostojnik tvrdi "da majski Sabor nije izborni nego redovni".

 

- Sam Sabor može na zasedanju doneti odluku da bude izborni, ali lično ne verujem da će na ovom Saboru biti izbor novog patrijarha. Može da se desi da obaveze patrijarha preuzme sveti Sinod - kaže on.

 

Patrijarh zdrav, ali teško pokretan

Svaki od arhijereja SPC, dakle, može predložiti dnevni red, pa samim tim i pokrenuti pitanje razrešenja i izbora novog patrijarha. Teoretski, arhijereji mogu tražiti da Sinod zatraži potvrdu sa Vojno-medicinske akademije da patrijarh Pavle "nije u stanju da upravlja Crkvom", pa bi se pristupilo izboru novog patrijarha, što ne bi bio presedan u našoj Crkvi.

 

- Našem svetom patrijarhu Pavlu je 94-a godina. Psihički je zdrav, razum mu radi, rezonuje, istina usporeno, ali je potpuno svestan. Ipak, fizički je nesposoban za bilo kakvu aktivnost - kaže jedan od vladika SPC. Njegova svetost patrijarh Pavle, podsetimo, nalazi se na lečenju na VMA od sredine novembra prošle godine.

 

Zanimljivo je da je upravo patrijarh Pavle izabran za novog poglavara, za života prethodnog patrijarha Germana koji se teško povredio sredinom 1989. godine. Lečen je na VMA godinu i po dana, pa je Sabor SPC odlučio da pristupi izboru novog patrijarha. Prethodno je od lekara dobijena potvrda da usled teške i dugotrajne bolesti i dokazane nemoći, patrijarh German više nije u prilici da obavlja dužnost poglavara SPC. Izborno zasedanje Sabora SPC održano je 1. decembra 1990. godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Patrijarh Pavle izabran je tajnim glasanjem a zatim i žrebom između tri kandidata (pored njega još su bili sada počivši episkopi šumadijski Sava i žički Stefan), a kao 44. naslednik na tronu Svetog Save ustoličen je narednog dana.

 

Arhijereji SPC za sada su prilično podeljeni (kao i za neka druga važna pitanja) kada je reč o eventualnom izboru patrijarha. Mnogi od njih - koji su za sada većina - smatraju da za života patrijarha Pavla ne bi trebalo birati novog, dok su drugi mišljenja da bi za SPC bilo dobro da u ovim teškim vremenima ima poglavara koji bi bio sposoban da je i fizički vodi. Upravo zato će pitanje - da li će se birati novi patrijarh - biti otvoreno do samog početka Sabora. 

 

Izvor: Glas javnosti


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...