СМИСАО БЕСМИСЛА

Бoшкo Бојовић

Христос васкрсе ! - Ваистину васкрсе !
(илустрација, Васкрсење Христово, фреска, 14. век, Цариград)

”Живот сам по себи нема смисла,

да није тако сви би робовали њему

и слободе не би било”, Тарковски

 

Срби су лаковеран и неистрајан свет (неозбиљан и неодговоран према Марку Марковићу), што се најбоље познаје по елитама. Hарод је свуда површан и непромишљен, што се види и по властодршцима диљем света. Апсурдност живота, бесмисао и беспоредак света, утичу на српску лежерност и ноншаланцију.

Већином, људи очекују постојање имаментног смисла, не схватајући да смисао зависи од њиховог односа према животу и постојању. Тако настају и опстају религије, веровања. Oткровење постоји, опстаје и одржава се вером. Вера је иманентна човеку и очовечењу, без ње би ”у кам очајао”.

Човек је биће вере - у најширем схватању тог појма. Једино биће у природи које је у стању да мисао претвори у материју, од идеје начини дело. Aлхемичари су то свели на карикатуру - од олова злато. Да би се трансмутацијом нематеријалног материјализовало било које остварење наума, потребна је једино вера. Готово свако чудо у Јеванђељу, Христос пропраћа најкраћом примедбом: ”И тада ће ти бити према твојој вери”.

Вера је оно што вољу, жељу, потребу, план, идеју, молитву, претвара у стварност, у дело, остварење. Она је ствар трена и највише трајања; упорност и истрајност - у трајању. Старија од сваке заједнице, народа, нације, идеологије, друштвеног пројекта и договора, старија и од тираније, терора, умишљаја и мистификације, мржње и лажи - искон људскости и мера човечности, једино што може дати смисао бесмислу постојања, полет и замах животу, меру његове вредности, сласт и вредновање његовог трајања, одржај дела и обележје постојања.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...