AL KARADAVI ZABRANIO BOŽIĆ!

Milan Lazarević

Sunitski verski lider odgovara na zabranu minareta u Švajcarskoj

Uticajni islamski propovednik Al-Karadavi pozvao je uoči Božića vlade islamskih zemalja da zabrane slavljenje ovog hrišćanskog prraznika u tim zemljama. Vlade nisu odgovorile na to ne želeći da se zameraju ovom (straho)poštovanom šeiku, smatranom za sivu eminenciju sunitske grane islama, s uticajem većim od mnogih visokih službenih predstavnika islama.
Harizmatični egipatski šeik Al-Karadavi (83) vodi u Kataru sunitski religiozni istraživački centar. Sjajan je govornik i njegova reč ima veliku težinu medju sunitima, posebno u najvećoj arapskoj zemlji Egiptu...Ovu njegovu najnoviju fatvu neki analitičari dovode u vezu sa nedavnom zabranom minareta, izglasanom na referenedumu u Švajcarskoj.

„Arapi, i uopšte muslimani, ne smeju više dozvoljavati slavljenje Božića“, ističe ovaj imam u fatvi, objavljenoj upravo povodom, uz Uskrs, najvećeg hrišćanskog praznika – Božića. Hrišćanima u islamskim zemljama, nalaže on, slavljenje Božića jednostavno treba zabraniti. Taj i slični praznici su „haram“ tojest zabranjeni, u sukobu sa islamskom verom...

Sledstveno tome, ni u jednoj trgovini u islamskim zemljama ne smeju se prodavati božićne jelke i drugo rastinje. Osim Saudijske Arabije, božićne jelke i ukrasi za nju se, inače, mogu naći i to prilično često u svim islamskim zemljama. Muslimani, uostalom, ne slave ni rodjenje utemeljivača svoje vere proroka Muhameda, pojačava Al Karadavi argumentaciju protiv slavljenja Božića. A hrišćani se, dodaje, izmedju sebe ne mogu dogovoriti ni o datumu rodjenja i smrti Hrista...

U gnevu i naletu zabranjivačkog raspoloženja ovaj propovednik ide i dalje i zahteva da se sa svih hrišćanskih hramova u islamskiim zemljama skinu krstovi i da se zabrani upotreba zvona...

Ovaj egipatski muftija preselio se u mali ali bogati Katar zato da bi odatle bez problema sa vlastima mogao „propagirati pravi islam“. Na Zapadu je primećen pre nekoliko godina, naročito zbog ekstremno oštrog reagovanja na karikature proroka Muhameda u Danskoj, kada je pozvao na totalni bojkot ove zemlje.

Fatva Al-Karadavija dovodi u veoma delikatnu i neprijatnu situaciju niz vlada u muslimanskim zemljama u kojima postoje veće hrišćanske manjine i gde su često hrišćanske stranke u vladajućim koalicijama. Fatva je, navodno, prema egipatskim medijima, neprijatna čak i katarskim vlastima koje su diskretno pozvale Al-Karadavija da je ublaži i relativizuje.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...