Papa je nepogrešiv, evo, već 150 godina

ML

Dogma o papinoj nepogrešivosti istrajava od 1870. godine do danas, uprkos jakom osporovanju
(ilustracija, Papa Pije IX (1792-1878), čiji pontifikat je trajao najduže (1846-1878) u istoriji Katoličke crkve, proglasio je dogme o bezgrešnom začeću Bogorodice i nepogrešivosti pape)

Prvi vatikanski koncil, koji je završen 18. jula 1870, utvrdio je niz dogmi, tojest nepromenjivih istina, među kojima je i ona najpoznatija o nepogrešivosti pape koja je, evo, neupitna za katolike već vek i po.

Na tom skupu, istovremeno, osuđeno je više pogleda na svet među kojima su racionalizam, liberalizam i materijalizam. Dogma o papinoj nepogrešivosti istrajava i do danas uprkos jakom osporovanju.

papapije-9-slika-

Papa Pije IX (autor, George Peter Alekander Heali, 1871)

Ovaj skup, koji počeo decembra 1869. sazvao je papa Pije. Formalno, nije bio zaključen zbog prusko-francuskog rata i odložen je na neodređeno vreme. Zaključen je tek 1960.

Prekretnim se smatra drugi vatikanski koncil (1962-1965) na kome se Katolička crkva odlučila da se otvori prema svetu i reformiše, mada dogma o nepogrešivosti "pontifeksa maksimusa" traje i dalje.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...