SVEMIR NIJE NASTAO SLUČAJNO, IZA SVEGA STOJI BOG

Milan Kamatović

Papa Benedikt XVI u propovedi povodom Tri kralja polemisao sa Hawking-om

Svemir nije delo slučajnosti nego neiscrpne imaginacije Boga, ustvrdio je papa Benedikt XVI. Naučne teorije, koje kazuju nešto drugo, su sposobne da stignu samo da odredjene tačke u saznanjima ali ne uspevaju „rasvetliti konačni smisao stvarnosti“. Jer, kako je dodao, „preko lepote sveta, njegove tajnovitosti, velične i racionalnosti možemo biti dovedeni samo do Boga, stvoritelja raja i zemlje.“


Papa Benedikt XVI

„Kada posmatramo svemir, pozvani smo da u njemu čitamo nešto duboko: mudrost Stvoritelja, neiscrpnu kreativnost Boga“, rekao je „Sveti otac“ u propovedi hiljadama vernika, okupljenih na blagdan Tri kralja na trgu Svetog Petra u Vatikanu. „Svemir nikako nije delo slučajnosti kako bi neki hteli da verujemo“, podvukao je on.

Iako su visoki predstavnici Katoličke crkve i dosad, i to ne baš retko, govorili o dalekoj prošlosti, posebno o evoluciji čoveka, veoma retko su se osvrtali na teorije o nastanku svemira, pre svega na poznatu hipotezu o "Big bangu" tj "Velikom prasku" koji je, kako se tvrdi, vodio nastanku svemira pre 13,7 milijardi godina. Benedikt XVI, kao što je činio i njegov prethodnik Jovan Pavle II, nastoji da Crkvu oslobodi antinaučnog imidža koji joj prilepljen pošto je osudila Galileja za jereretičku tvrdnju da se Zemlja okreće oko Sunca.

S nazorima, koji negiraju slučajnot i u stvaranju sveta vide Božje prste tj „intervenciju više sile“ neće se, naravno, složiti većina savremenih naučnika, medju njima i onaj najpoznatiji, britanski astrofizičar Stephen Hawking, iako to nije baš sasvim jasno iz njegove najslavnije knjige „Kratka povest vremena“. U toj knjizi on je, tražeći odgovor na pitanje zašto mi i svemir postojimo, zaključio razmišljanja rečenicom koja je danas veoma često citirana: „Nadjemo li odgovor na to, to će biti konačna pobeda ljudskog duha – jer smo razumeli misao Boga“.


Stiven Hoking

To je on, ipak, mislio metaforično, što potvrdjuje znatno jednoznačnije iskazom u knjizi The Grand Design, koja je izašla lane: „Kao što su nedavni pomaci u kosmologiji naznačili, zakoni gravitacije i kvantna teorija dozvoljavaju svemirima da nastaju samovoljno iz ničega (…) Nije nužno prizivati Boga da bi svemiri počeo da živi“. Naš svemir je, prema Hawking-u, samo jedan od mnogih, pri čemu u svakom od njih važe drugi prirodni zakoni. Nema zato smisla pitati se zašto je naš svemir tako sjajno pripremljen da bi omogućio nastanak života...

No, ukoliko bi se ovi zaključci Hawking-a potvrdili, to još ne znači da se došlo do konačnih dokaza o nepostojanju Boga. Tako duge prste nauka još nema a verovatno i još dosta dugo neće ih ni imati. Jer, vernici se mogu i dalje pitati ko je postavio pravila igre tako da bude omogućen spontan, samovoljni nastanak Svemira.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...