PRVI ZVANIČNO PRIZNATI JEVREJSKI ATEISTA

Milan Kamatović, PRAG

Ako se u registru stanovišta građani moraju identifikovati na osnovu religiozne pripadnosti, svako bi morao imati pravo da se izjasni i kao ateist

Pisac Yoram Kaniuk je prvi Izraelac koji ima službeno priznato, crno na belo, da je ateista.

U Izraelu on, naravno, nije jedini ateist. Ali, je bio prvi koji nije hteo da odustane od toga da mu se u njegov identifikacioni karton u Centralnom registru stanovništva upiše da je ateist. Obratio se sudu koji mu je dao za pravo...

Ne samo on, nego i drugi u Izraelu misle da je to načelna i prelomna odluka.

Nisu svi Izraelci koji su Jeveji - automatski Jevreji sa stanovišta vere. Upravo tako se oseća 81-godišnji Kaniuk koji ima kćer sa američkom hrišćankom tako da se kod njih u porodici i zbog toga vera nije posebno isticala.

Njegov je stav jasan i logičan. Ako se u registru stanovišta građani moraju identifikovati na osnovu religiozne pripadnosti, on bi morao imati pravo da se izjasni kao ateist.

Ovo Kaniukovo, kako bi neki rekli, napuštanje judaizma, je mnoge ogorčilo ali i to što ministarstvo unutrašnjih poslova vodi ministar iz religiozno orijentisane stranke.

Sud je pošao od malo drugačije pretpostavke ali je, ipak, došao do istog rezultata. Naime, u izraelskoj legislativi ne postoji zabrana da se nekome upiše u njegova dokumenta da je ateist. Drugim rečima, službenici u Ministarstvu su sami, bez oslonca u zakonu, izmislili pravilo da se Jevrejima automatski ima dopisati da su - Jevreji.

No, ne treba očkivati da će sada Izraelci-ateisti, pošto im je Kaniuk prokrčio put, preplaviti MUP i tražiti promenu u dokumentima. Nema svako nerve i ne smatra to pitanjem principa kao Kaniuk. A nije svako spreman ili sposoban da odoli pritisku sredine...

Ipak, dobro je znati da ta mogućnost postoji i da službenici, koji su se dosad više upravljali voljom ministra nego pravom i pravdom, nisu svemoćni.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...