HRIŠĆANI U VITLEJEMU U DRAMATIČNOM POLOŽAJU

Milan Kamatović

Sve manje hrišćana u kolevci hrišćanstva (foto: Latinski patrijarh Fuad Tual služio je Božićnju misu u crkvi Rođenja u Vitlejemu, za koju se veruje da je mesto rođenja Isusa Hrista)

U Vitlejemu, u kome se rodio Isus Hrist, i ove godine je svečano proslavljen najveći hrršćanski praznik. Hoteli su bii prepuni, grad koji ima jedva 30 hiljada stanovnika posetilo je ovih dana skoro 100 hiljada turista-hodočasnika iz celog sveta.

Bilo je sve puno, ali turisti nigde nisu mogli kupiti nijedan suvenir s krstom. Svi su nestali da, kako se nezvanično objašnjava, ne bi iritirali islamiste. Božićnja svečana atmosfera kulminirala je ponoćnom misom u hramu Svete Katerine, uz baziliku na mestu gde je, kako se smatra, rodjen Isus. Služio je latinski patrijarh Jerusalima Fuad Tval koji je u svojoj propovedi izrazio zabrinutost zbog sve težeg položaja hrišćana u Jerusalimu, ali i šire, u regionu Bliskog Istoka. Ta tema je dominirala u božćnjim izveštajima agencija iz ovog regiona.


Basra - obezbeđenje ispred katolićke crkve na Božić u Basri

U Vitlejemu je sve manje hrišćana, sada ih je svega petina ukupnog življa. Vatikanski radio citira jednog lokalnog novinara – arapskog hrišćanina, koji je položaj hrišćana u ovom mestu označio za „dramatičan“ i to, pre svega, zbog jačanja islamskg fundamentalizma na palestinskim teritorijama. Izraelske vlasti su dale dozvole za posetu Vitlejemu 7.000 palestinskih hrišćana s okupirane zapadne obale Jordana i za 500 iz pojasa Gaze. Izraelska armija je dobila naredjenje da olakša brzi prolaz hrišanskih hodočasnika. Vitlejem je, inače, na zapadnoj obali iza sigurnosne barijere koju je Izrael postavio oko te teritorije.

„Želimo da za ovaj Božić Vitlejem bude ne samo glavno mesto dva naroda, izraelskog i palestinskog, nego i primer dobrog razumevanja i suživota tri moneteističke religije“, istakao je patrijarh Tval. On je pozvao na saradnju izmedju hrišćanskih crkava na Bliskom Istoku, kao i na dijalog izmedju religija. „Taj dijalog je neohodan, to je i odgovor, kako na moderni ateizam, tako i na fundamentalizme koji ugrožavaju Božji narod. Takav fanatizam je nedavno tragično pogodio hrišćansku zajedincu u Iraku. Takva nedela jednoglasno osudjuju i hiršćani i musmimani“, istakao je patrijarh Tval.

Uoči Božića o položaju hrišćana na Bliskom Itoku progovorio je i papa Benedikt XVI koji je je najviše zabrinut zbog nedavnog napada u kome je je u Iraku ubijeno nekoliko desetina hrišćana, posle čega je više hiljada njih odmah napustilo zemlju... U ovoj zemlji, u kojoj je do pre sedam-osam godina živelo skoro milion hrišćana, sada ih je ostalo svega pola miliona..
Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...