Završen mozaik na kupoli Hrama Svetog Save u Beogradu

BM

Hramu Svetog Save u Beogradu dobio je mozaik na kupoli. Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog dekorisanja krivolinijskog prostora u svetu: ukupna površina platna iznosi 1.248 kvadratnih metara, koji je finansiorao ruski „Gaspromnjeft“.

U Hramu Svetog Save u Beogradu su završeni radovi na izradi mozaika na kupoli, u organizaciji kompanije „Gaspromnjeft“. Specijalna komisija, u čijem sastavu su predstavnici ministarstva kulture Ruske Federacije, federalne agencije „Rossotrudničestvo“, Ruske i Srpske pravoslavne crkve, kao i Društva za podizanje Hrama visoko je ocenila kvalitet i umetničko ostvarenje mozaičkog platna. Projekat uređenja kupole Hrama realizovao je umetnički kolektiv pod rukovodstvom akademika Ruske akademije umetnosti Nikolaja Muhina. Kompanija „Gaspromnjeft“ je za finansiranje mozaičkog uređenja kupole Hrama uplatila četiri miliona evra. Uređenje kupole Hrama Svetog Save na Vračaru predstavlja jedan od najvećih projekata mozaičkog dekorisanja krivolinijskog prostora u svetu: ukupna površina platna iznosi 1.248 kvadratnih metara. Na izradi centralne kompozicije „Vaznesenje Hristovo“, koja ukrašava kupolu Hrama, radilo je 70 ruskih i srpskih umetnika.

„Rusiju i Srbiju povezuje viševekovno prijateljstvo. Naši narodi su uspostavili odnose još u vreme krštenja Rusije. I pravoslavlje je postalo jedna od fundamentalnih osnova jedinstva Rusije i Srbije. Zato nema ničeg neobičnog u tome što je upravo pravoslavni hram postao glavni simbol srpsko-ruske duhovne veze. Zajedno sa svojim ruskim i srpskim kolegama sam više puta kontrolisao tok radova na izradi mozaika hrama. Svima je bila pružena mogućnost da učestvuju, ulaganjem svog delića stakla u buduću kompoziciju. I to jeste simbolično, jer se hram Svetog Save zaista podiže zajedničkim snagama Srba i Rusa“, izjavio je  član Izvršnog odbora „Gaspromnjeft“ Aleksandar Dibalj, koji vodi projekat za izradu mozaika hrama.

Hram Svetog Save na Vračaru je jedan od glavnih spomenika arhitekture u Srbiji i jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu. On je izgrađen na mestu spaljivanja mošti Svetoga Save od strane otomanskih vlasti 1594. godine. Hram je projektovan krajem 19. veka, ali je izgradnja počela tek 1935. godine. Međutim, izgradnja je bila odložena zbog Drugog svetskog rata. Podizanje kupole je završeno 1989. godine, a zvanično je hram otvoren tek 2004. godine. Unutrašnje uređenje još uvek traje.

Kompanija „Gaspromnjeft“ finansira projekat za izradu mozaika kupole hrama u okviru realizacije programa za podršku kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije. Kompanija predstavlja najvećeg inostranog investitora u Srbiji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...