AUSTRIJANCI NAPUŠTAJU KATOLIČKU CRKVU

Milan Lazarević

Zbog seksualnih i drugih skandala lane je crkvu u ovoj zemlji napustilo preko 53 hiljade vernika, ove godine biće ih još mnogo više, isti trend se pojavljuje i u Nemačkoj...

U Austriji je to naglo krenulo lane. Deo vernika (2008. ih je bilo registrovanih 5,58 miliona) bio je razočaran odlukom pape Benedikta XVI koji je rehabilitovao engleskog biskupa-negatora holokausta Williamsona. Ali, još mnogo više njih se nije moglo pomiriti s imenovanjem župnika Gerhard-a Mari-e Wagner-a za biskupa u Linz-u...

Ovaj skandal-majstor u mantiji nije nikad dozvolio da na misi ministruju devojčice, homoseksualnost je proglasio za „izlečivu bolest“, uragan Katrin je, po njemu, bila „Božja kazna nemoralnom New Orleansu“, a knjiga o Harry Potter-u „satanizam“. Iako Vagner na kraju, ipak, nije bio postao biskup, lane je rekordan broj od 53.216 Austrijanaca (2008 - 40.654) napustilo Katoličku crkvu.

Razočarenja su još veća u poslednje vreme. Otkrivaju se novi slučajevi seksualnog zlouptrebljavanja dece sa stotinama žrtava. Posle manastira u Salzburgu i Mehrerau, prijavili su se žrtve iz manastira Krems-munster i Wilhering, pod sumnju je došao i slavni bečki hor dečaka Wiener Sangerknaben...

U Salzburgu je registrovano samo u dve nedelje marta 120 istupanja iz crkve, tri puta više nego u istom periodu lane. U St Poltenu istupilo je u tom periodu 399 ljudi, koliko i za celi februar. Slične pojave su zapažene i u drugim dijacezama, mada još nema preciznih brojki.

Katolička crkva u Austriji nastojala je da brzo reaguje na skandal. U manastiru Krems-munster suspendovana su petorica sveštenika, jedan od njih najavio je da će se sam prijavti policiji. Reagovali su političari. Kancelar Werner Fayman zatražio je „stoprocentno istraživanje svih slučajeva“.

To izaziva veliki strah u Nemačkoj gde su se tek počeli otkrivati slučajevi seksualnih zloupotreba u crkvi.

„Ne odlaze ti koji već godinama imaju izvesnu distancu prema crkvi nego angažovani katolici koje je razočarao naročito stav pape“, komentirisao je u časopisu Focus sociolog religije Andreas Feige. Ljudi već napuštaju crkvu, uglavnom, u velikim mestima i papinoj rodnoj Bavarskoj. U poslednje dve sedmice u Štutgartu je registrovano 67 odlazaka, u Regensburgu 79...U Munsteru je od početka godine crkvu napustio 191 vernik (lane za celu godinu 96).

U Nemačkoj, inače, pada broj vjernika od 1990. Iz Katoličke crkve je 2008. istupilo 120 hiljada Nemaca, iz Evangelističke 160 hiljada...Nedostaju tačne cifre za 2009. i za početka ove godine mada je opšte uverenje da raste broj odlazaka.

Osipanje vernika znači za crkve ne samo moralno, nego i finansijsko oslabljivanje. Smanjuje se priliv iz takozvanog crkvenog poreza, a ministarka pravde Sabine Leutheusser-Schnarrengberg već zahteva odštete za stotine žrtava seksualnih zloupotreba. U SAD su 2006. isplaćene odštete za ove slučajeve u visini od 1,2 milijarde dolara što je niz dijaceza dovelo na ivicu bankrota, pa su morali prodavati imovinu, redukovati aktivnosti...

U Austriji se odlazak iz crkve prijavljuje lokalnom birou i za to se obično plati taksa od oko15 eura. U Nemačkoj je taksa izmedju 10 i 50 eura, u dosta lokalnih biroa postoji i specijalno zvonce za istupanje iz crkve.
Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...