Orden Svetog Save Djukovu i Kravčenku

BM

Patrijarh Irinej odlikovao je Aleksandra Djukova i Kirila Kravčenka ordenom Svetog Save za doprinos razvoju rusko-srpskih odnosa i očuvanje tradicije i kulture.

U okviru ceremonije početka postavljanja mozaika na glavnoj kupoli u Hramu Svetog Save njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej odlikovao je ordenom Svetog Save drugog reda za doprinos razvoju rusko-srpskih odnosa i očuvanje tradicije i kulture Aleksandra Djukova, generalnog direktora kompanije Gaspromnjeft i Kirila Kravčenka, člana Odbora direktora NIS-a i zamenika generalnog direktora Gaspromnjefta za upravljanje inostranim aktivama kompanije.

Ovo najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve a u ime Aleksandra Djukova, oreden je primio Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS.

Kiril-Tjurdenjev

Planirano je da radovi na unutrašnjoj dekoraciji cele centralne kupole hrama budu završeni do kraja godine, a mozaik čiju izradu finansira Gaspromnjeft u iznosu od četiri miliona evra, biće postavljen na 1.230 kvadratnih metara kupole. Mozaik od specijalnog stakla i kamena koji predstavlja kompoziciju Vaznesenja Gospodnjeg, izrađen je u specijalnoj umetničkoj radionici u Moskvi, a umetničkim radovima je rukovodio Nikolaj Muhin, akademik i član prezidijuma Ruske akademije umetnosti, narodni umetnik Rusije.

Hram-Svetog-Save

„Hram Svetog Save je simbol prijateljstva srpskog i ruskog naroda. Ponosan sam na to što danas u vidu mozaika za glavnu kupolu Hrama vidimo još jedan konkretan rezultat naše podrške da se sačuva kulturno i istorijsko nasleđe srpskog naroda. Posle osam godina koliko sam proveo u Srbiji, Orden Svetog Save kojim sam odlikovan za mene ima poseban značaj i još dublje me povezuje sa Srbijom“, izjavio je Kiril Kravčenko.

Kiril-Kravcenko

Postavši vlasnik većinskog udela u kompaniji NIS Gaspromnjeft je postao ne samo vodeći strani investitor u Srbiji, već i najveći socijalni investitor. U okviru programa podrške humanitarnim projektima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije, kompanija Gaspromnjeft je osim oslokavanja kupole Hrama Svetog Save pomogla  i obnovu Ruskog nekropolja u Beogradu, kao i brojne kulturne projekte poput festivala Boljšoj Emira Kusturice.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...