Ovako će izgledati mozaik na kupoli Hrama Sv. Save

BM

Maketa unutrašnje dekoracije kupole Hrama Svetog Save, čije oslikavanje finansira Gaspromnjeft, predstavljena je juče u Ruskom domu. Mozaik od stakla i prirodnog kamena treba da bude završen do kraja naredne godine.

U Ruskom domu u Beogradu svečano je predstavljena maketa unutrašnje dekoracije kupole Hrama Svetog Save, čije oslikavanje finansira kompanija Gaspromnjeft, u sklopu programa podrške humanitarnim projektima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije.

Maketa je urađena u razmeri 1:40 i sadrži skice mozaične kompozicije budućeg izgleda kupole. Posetioci Ruskog doma moći će da pogledaju maketu, koja će biti izložena sve do završetka radova, koji je planiran krajem 2017. godine.

Aleksandar-Dibal

Aleksandar Dibalj, član Upravnog odbora Gaspromnjefta

 Ugovor o donaciji kojim kompanija Gasprom njeft donira četiri miliona evra za dekoraciju unutrašnje kupole Hrama Svetog Save potpisan je u avgustu ove godine. Reč je o površini od 1.230 kvadratnih metara koji će biti dekorisani tehnikom mozaika, uz korišćenje stakla i prirodnog kamena. Rukovodilac umetničkih radova na uređenju Hrama je akademik Nikolaj Muhin, član ruske Akademije umetnosti i narodni umetnik Rusije. Koordinator u ovom projektu je ruska Federalna državna agencija Rossotrudničestvo.

mozaik-kupole.Hrama-Sv-Save

 Svečanosti su prisustvovali Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, u svojstvu predsednika Glavnog odbora Društva za podizanje Hrama, Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandr Dibalj, član Upravnog odbora kompanije Gasprom njeft, Episkop Toplički Arsenije, kao i Ljubov Glebova, direktor ruske Federalne državne agencije Rossotrudničestvo.

predstavljanje

Tomislav Nikolić, Aleksandar Čepurin, Aleksandar Dibalj, Kiril Kravčenko, Manana Popova

 Hram Svetog Save na Vračaru je najvažniji spomenik arhitekture u Srbiji i jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu. Izgrađen je na mestu na kojem su otomanske vlasti 1594. godine spalile mošti svetog Save. Hram je projektovan krajem 19. veka, a izgradnja je započela tek 1935. godine, međutim odložena je zbog početka Drugog svetskog rata. Podizanje kupole je završeno 1989. godine, a zvanično je Hram otvoren 2004. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...