Probna proizvodnja biodizela u Republici Srpskoj

Izvor:   Srna

Poljoprivredni institut Republike Srpske izvršio je danas probnu proizvodnju biodizela iz ulja uljane repice u okviru projekta "Eksperimentalna proizvodnja hladno ceđenih ulja i biodizela".

Poljoprivredni institut Republike Srpske izvršio je danas probnu proizvodnju biodizela iz ulja uljane repice u okviru projekta "Eksperimentalna proizvodnja hladno ceđenih ulja i biodizela".

Rukovodilac projekta Miloš Nožinić rekao je da se ovaj projekat sprovodi sa ciljem utvrđivanja najpogodnijih sorti uljane repice za proizvodnju hladno ceđenih ulja za ljudsku ishranu ili za proizvodnju biogoriva.

On je dodao da u Republici Srpskoj treba povećati proizvodnju uljane repice, čime će se povećati i proizvodnja biogoriva, naglasivši da izdvajanja za podsticaje proizvođačima nisu udar na budžet, jer se radi o malim površinama.

Nožinić je podsetio i da Poljoprivredni institut i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zajednički sprovode petogodišnji program podsticajnih mera u proizvodnji uljarica.

Prema njegovim rečima, kod proizvodnje biodizela potrebno je prvo proizvesti biljno ulje, koje je najkvalitetnije iz repice, jer se ne lepi za metalne delove motora i može izdržati temperature do minus 17 stepeni.

"Za gorivo možemo koristiti i obično hladno ceđeno ulje repice, ali samo u letnjem periodu. Ako sorte uljane repice sadrže veće količine linolenske omega tri masne kiseline, one nisu pogodne za proizvodnju biodizela, ali mogu biti pogodne za ljudsku ishranu", rekao je Nožinić.

On je naveo da se biodizel proizvodi u fabrici u Srpcu, a u manjim količinama i u Kozarskoj Dubici, te da Institut sa njima ima dobru saradnju.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...