JAPAN BIO NEPRIPREMLJEN ZA KATASTROFU U FUKUŠIMI

Izvor:   Beta / AP

japanskoj nuklearnoj industriji koje su ljudskog porekla - počev od neadekvatnih bezbednosnih smernica do načina upravljanja krizom, saopštio je bivši premijer Japana Naoto Kan.

Bivši premijer Japana Naoto Kan izjavio je u petak da je njegova zemlja tužno bila neprirpremljena za prošlogodišnju katastrofu u nuklearnoj centrali Fukušima jedan.

Kan je rekao Asošijeted presu da je kriza razotkrila niz slabosti u japanskoj nuklearnoj industriji koje su ljudskog porekla - počev od neadekvatnih bezbednosnih smernica do načina upravljanja krizom. Sve to, prema njegovim rečima, valja temeljno istražiti.

Kan, koji se povukao sa funkcije prošlog septembra, takođe je ukazao da Fukušimu jedan nije trebalo sagraditi toliko blizu okeana, na obali koja je podložna udarima cunamija.

Ta nuklearna centrala je 11. marta prošle godine pretrpela ogromna oštećenja usled cunamija koji je, kao posledica strahovitog podvodnog zemljotresa, zapljusnuo severoistočnu obalu Japana.

U Fukušimi jedan, koja se nalazi na 220 kilometara od Tokija, istopila su se jezgra tri nuklearna reaktora nakon što je cunami isključio sisteme za njihovo hlađenje.

Iz oštećene centrale potom je počela da se širi radijacija, kontaminirajući vodu, zemlju i vazduh, a vlasti su bile primorane da rasele stanovništvo u širem krugu oko nje.

To je najgora mirnodopska nuklearna katastrofa koja je zadesila svet posle one u Černobilu, 1986. godine.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...