KALORIMETRI ZA TAČAN RAČUN

Izvor:   Politika

Da bi građani mogli da plaćaju grejanje po utrošku, a ne po kvadratu, potrebno je da više od polovine stanara zgrade na jednoj podstanici bude za ugradnju tog mernog uređaja

Građani priključeni na toplane dobili su ovih dana uz račun za grejanje i anketni listić da se izjasne da li su za ugradnju kalorimetara – uređaja za merenje preuzete toplote u svojim stanovima. Uz anketni listić dobili su i obaveštenje na koji način će platiti ugradnju ovih uređaja ako se za njega odluče.

Upitan kolike su šanse da stanovi priključeni na toplane počnu da plaćaju grejanje po utrošenoj toplotnoj energiji a ne po kvadratu grejne površine, kao sada, Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije, kaže za „Politiku” da je anketni listić samo početak edukacije građana o tome šta znači uvođenje kalorimetara.

– Njihovim uvođenjem plaćalo bi se samo onoliko koliko se zaista potroši toplotne energije, baš kao što je slučaj s potrošnjom gasa ili struje. Plati koliko si potrošio – kaže Lečić.

Da bi građani imali mogućnost da grejanje plaćaju po potrošnji, potrebno je da više od 50 odsto vlasnika grejne površine na jednoj podstanici bude za njihovu ugradnju. S obzirom na to da je bilo nejasnoća prilikom anketiranja, potrebno je da lokalne samouprave objasne stanovnicima šta će ta investicija značiti za njihov budžet, kao i da se definiše način plaćanja uvođenja kalorimetara u stanove.

Taj posao bi mogao da počne, kaže Lečić, odmah posle završetka ove grejne sezone, kako bi se vreme do naredne grejne sezone iskoristilo da se krene s poslom, jer se godinama sve odlaže. U Subotici i Šapcu, gde je urađen pilot projekat i uvedeni kalorimetri, nisu se pokajali, naprotiv, kaže Lečić.

Ideja je, objašnjava, da se građanima omogući da opremu i ugradnju plate na više rata, pa čak i na 72 meseca. Za stan od 50 kvadrata ugradnja opreme koštala bi oko 40.000 dinara po sadašnjim cenama. Prve godine građani bi plaćali samo kamatu u iznosu od oko 230 dinara, dok bi sledećih šest godina rata sa kamatom iznosila oko 680 dinara.

Po uvođenju ovih merača toplote građani bi grejanje plaćali po ekonomskoj ceni, čime bi imali korist i oni i toplane koje bi konačno s realnom cenom mogle nesmetano da nabavljaju energent ili obave remonte.

Kalorimetri su uvedeni u oko 3.600 zgrada i kuća, koje zagreva Novosadska toplana, koji bi trebalo da omoguće potrošačima racionalnije i jeftinije grejanje. Očekuje se da se na ovaj način uštedi od 15 do 20 odsto energije.

Racionalnije grejanje, a samim tim i niže račune, stanari mogu postići boljom izolacijom vrata i prozora, svođenjem temperature na tehnički minimum kada nisu kod kuće, zahtevom da se racionalnije podese njihove podstanice. Termovizijskom kamerom može se utvrditi i koliko energije puštaju zidovi, pa ako je isplativo mogu i na njima da poboljšaju izolaciju.

U svakom slučaju iskustva iz drugih gradova i zemalja i teoretska razmatranja govore o uštedama energije od 10 do 30 odsto. U toplanama koje su uvele naplatu po utrošku kažu da se efekti najbolje vide na računima domaćinstva. Treba, međutim, uveriti građane da će im grejanje s ekonomskom cenom biti jeftinije, jer će upravo to biti glavni razlog da se odluče za dodatni trošak ugradnje ovih mernih instrumenata.

Ideja je bila i da građani sami snose trošak za kupovinu merača za radijatore, a da bi za stan od 60 kvadrata trebalo u proseku 200 evra. Toplane sa bankama obezbeđuju otplatu na rate. Imati grejanje iz toplana a plaćati po utrošku, znači da sami određujete temperaturu u stanovima i kada ćete se i koliko grejati.

Merno regulacionom opremom može se smanjiti, kako to građani najčešće kažu dotok, preuzimanje energije na 4, 6, 8,10 sati ili koliko je energije potrebno, a samim tim smanjiti svoj račun.

Šta su kalorimetri?

Kalorimetri mere potrošenu toplotnu energiju, a količina toplote izražava se u kilovat ili megavat časovima. Kompaktni kalorimetar je uređaj koji se sastoji iz merila protoka, dva temperaturna senzora (koja mere razliku temperature dovoda i povrata). Isporučuju se baždareni uređaji. Oni se mogu koristiti u podstanicama toplana – centralni kalorimetri, a individualni se postavljaju ispred svakog stana i mere potrošenu toplotu za svaki stan. Takođe, koriste se i u sistemima podnog grejanja.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...