NIŠLIJE NE MARE ZA “BIO SVET”(?)

Izvor:   Danas

Holandska kompanija „Fertilizer4you“ uputila pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću zbog toga što pregovori sa niškim vlastima o realizaciji projekta “Bio svet” „idu teško“

Holandska kompanija „Fertilizer4you“ uputila je pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem pored ostalog upozorava da dvogodišnji razgovori sa gradom Nišom o planiranoj investiciji vrednoj 20 miliona evra „idu teško“, saznaje Danas.

U kompaniji „Fertilizer4you“ potvrdili su da je ona ovih dana „poslala pismo o namerama kabinetu predsednika republike Borisa Tadića u kojem detaljno izlaže svoje ciljeve i planove“, ali nisu želeli da saopšte ili komentarišu sadržaj pisma. U saopštenju dostavljenom našem listu ovim povodom navodi se da planirana izgradnja velikog i ultramodernog postrojenja „Bio svet“ nije lak biznis i „zahteva veliko angažovanje lokalnih vlasti“.

- Pregovori o otkupu zemljišta nekadašnjeg „Fripaka“ u radnoj zoni Donje Međurovo, koje je ova kompanija procenila kao odličnu lokaciju za realizaciju projekta „Bio svet“, idu glatko. Kompanija, međutim, već nekoliko meseci očekuje od lokalnih vlasti da organizuje sastanak sa svim važnim kooperantima u ovoj oblasti. Kako ovaj kompleksni biznis obuhvata proizvodnju bio gasa, bio goriva, organskog đubriva, organske hrane i cveća, organizovanje ovog sastanka je vrlo bitno. Nemoguće je krenuti u posao pre nego što se na vreme obezbede sve potrebne dozvole i ugovori. Svesni smo da tražimo veliku pomoć lokalnih vlasti, ali zato možemo mnogo da ponudimo gradu - navodi se u saopštenju koje je potpisala Ana Kolarević, portparolka kompanije „Fertilizer4you“.

U saopštenju se precizira da dobit za Niš ne znači samo otvaranje novih radnih mesta za visokoškolovane i ostale kadrove, koji će imati mogućnost da rade i upoznaju potpuno novu tehnologiju. Prema navodima kompanije, ovaj projekat bi angažovao 2.000 poljoprivrednika iz cele Srbije. „Biće puno posla“ i za firme koje se bave transportom, građevinarstvom, industrijom stakla i proizvodnjom ambalaže.

- To će značiti uključivanje u svetski trend proizvodnje obnovljive energije, a proizvodnja biogoriva smanjiće emisiju štetnih gasova u atmosferu - dodaje se.

U kompaniji preciziraju da je potrebno u što je moguće kraćem roku „obezbediti neophodne građevinske dozvole za ceo kompleks, uvozne i izvozne dozvole za proizvode kompanije i cenovni aranžman za isporuku gasa i struje lokalnoj mreži“. Potrebno je, takođe „definisati sve mogućnosti subvencionisanja novih radnih mesta i poreske pogodnosti u Slobodnoj carinskoj zoni“. Na sastanku bi trebalo precizirati dogovor o prevozu svežeg voća i povrća sa predstavnicima niškog aerodroma „ Konstantin Veliki“. Sa predstavnicima Železnice trebalo bi precizno dogovoriti prevoz kukuruza i soje iz Vojvodine do Niša, kao i prevoz gotovih proizvoda iz Niša do luke Bar.

Redakcija Danasa juče nije uspela da dobije komentar gradskih zvaničnika na navode u pismu Tadiću i najnovije saopštenje holandske kompanije. Oni su prethodno za naš list kazali da su pregovori sa „Fertilizer4you“ u toku i da još nema konačnog dogovora o investiciji. Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović precizirao je da grad od holandske kompanije još uvek nije dobio pismo o namerama ili drugu zvaničnu potvrdu o početku realizacije ovog projekta, ali da ih „očekuje“. On je ocenio da je grad u dosadašnjim razgovorima pružio „svu pomoć“ kompaniji kako bi se konkretno informisala o mogućnostima dobijanja subvencija, potrebnoj dokumentaciji, raspoloživoj radnoj snazi u Nišu i okolini, poljoprivrednoj proizvodnji, mogućnostima transporta i slobodnoj carinskoj zoni.

Ispravka

Prvi tekst o ovoj potencijalnoj investiciji u Nišu objavljen je pod naslovom „Niš neće holandske milione“, u prazničnom dvobroju Danasa, od 15. i 16. februara ove godine. Naslov nije adekvatan sadržaju teksta, u kojem se navodi da pregovori traju već dve godine bez konkretnog rezultata, ali i da gradski zvaničnici tvrde da „pružaju svu pomoć“ holandskoj kompaniji i očekuju konkretizaciju posla. Izvinjavamo se zbog nepreciznosti.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...