OBALE PUNE OTPADA

Izvor:   Novosti

Zbog nemarnosti pojadinaca beogradski nasipi, od 310 kilometara, sve zatrpaniji smećem. Najviše đubreta na obali Save kod Bara Venecije i ušću Topčidarke u Čukarički rukavac

Beogradske reke po negde podsećaju na beogradske ulice. Priobalja su zatrpana smećem, a čak 310 kilometara nasipa svakodnevno održava samo 60 radnika "Beograd voda". Radnici "Zelenila Beograd" i volonteri nedavno su u akciji povodom Dana planete Zemlje sakupili više od 1.000 džakova plastičnog otpada sa Velikog ratnog ostrva. Ipak, slične akcije koje grad organizuje nekoliko puta godišnje dovoljne su tek da "zagrebu" hiljade tona đubreta kojima su zatrpane beogradske reke. A Beograđani se ne mogu pohvaliti brigom o čistoći svojih obala.

Dnevno se u Beogradu sakupi oko 2.000 tona smeća. Najkritičnija situacija je u prigradskim naseljima Krnjača, Sremčica i u Čukaričkom rukavcu, a trajnog rešenja nema na pomolu, jer su zbog dugogodišnjeg zanemarivanja potrebni milioni evra.

Meštani Krnjače muku muče sa kanalima, izlivenim septičkim jamama i močvarama-deponijama. Iako je u nekoliko navrata opština Palilula obećavala pomoć - pomaka nema. Prelivanje septičkih jama u svim naseljima s leve obale Dunava je decenijski problem.

- Svake jeseni dvorišta, ali i kuće, u mnogim ulicama su poplavljena - žali se stanovnik iz Pakračke ulice u Krnjači. - Fekalije i kišnica plivaju ulicama kada padne kiša, a za rešenje nadležni kažu da nemaju dovoljno novca.

Ništa bolje stanje nije ni u Sremčici gde se ne zna da li je gore zimi ili leti. Septičke jame se izlivaju po ulicama, autobuskim stanicama, parkovima, a stanovnici više i ne veruju da će se stanje popraviti.

Jedno od preduzeća koja uklanjaju otpad, čiste mulj i nanose u koritima reka su JVP "Beograd vode". U ovom preduzeću kažu da se otpad najviše skuplja na desnoj obali Save kod Bara Venecije i ušća Topčiderske reke u Čukaručki rukavac.

- Krajem prošle godine nabavili smo tri specijalne mašine u vrednosti od 40 miliona dinara koje će, posle obuke zaposlenih, početi da čiste mulj i priobalje - navode iz preduzeća JVP "Beograd vode".

"Beograd vode" održavaju 310 kilometara nasipa, a u odnosu na to koliko dobiju novca iz budžeta, održavaju vodovod, pripremaju odbranu od poplava, održavaju kanale, čiste priobalje i mulj. U toku maja u planu je velika prolećna akcija čišćenja priobalja u cetru grada, koju će zajedno organizovati tri gradska komunalna preduzeća - "Zelenilo Beograd", "Gradska čistoća" i "Beograd vode".

Sve je to malo dok se ne promeni svest građana, koji treba da znaju da reke nisu mesta za odlaganje raznog otpada.

Splavovi

Ekolozi kao najveći problem navode vlasnike vikend splavova (ima ih oko 10.000) koji nemaju kanalizaciju, ali i poljoprivredna gazdinstva i bačene najlon kese i plastične flaše.

- Beogradska košava samo "oduva" đubre, sa obale u reku, a za sve komunalne probleme krivi su ljudi - kaže Mladen Gvero, direktor Ekološkog pokreta Beograd.

Radovi

Svakodnevno 60 radnika preduzeća "Beograd vode" radi na uređenju potoka u Grockoj i čišćenju korita na Mokroluškom potoku u naselju Medaković. Oni uređuju i kanal "Očaga" u Lazarevcu, a u zoni termoelektrane u Obrenovcu seku biljke i šiblje.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...