SKUPLJE GREJANJE ALI NIJE REŠENJE

J. Putniković

Ovu zimu će Beogradske elektrane i ostale toplane nekako preživeti, Srbijagas će dići kredite ali – građanima će ostati dugovi za grejanje a toplane će biti u još većoj dubiozi

Pod zracima sunca okasnelog Miholjskog leta gradska vlast prestonice donela je odluku da grejanje poskupi za čak 30 %.

Ova vest je “smrzla” potrošače a koliko će Beogradskim elektranama pomoći da izađu iz finansijske krize tokom ove zime, teško je reći jer ni sa novim cenama ovo komunalno preduzeće neće moći da plati osnovni energent – prirodni gas. Zato se čini da je ova okasnela reakcija gradskih vlasti na probleme u trouglu potrošači – Beogradske elektrane – Srbijagas zapravo prebacivanje odgovornosti na Vladu Srbije.Toplana Novi Beograd

“Grad Beograd čekao je više od godinu dana na konkretan potez Vlade Republike Srbije koji bi pomogao da se reše odnosi između grada i Srbijagasa i kojim bi se jasno formulisao način formiranja cena gasa, kao i cena usluge daljinskog grejanja. Umesto očekivanih odluka Vlade, Beogradskim elektranama su iz meseca u mesec stizali sve veći računi za gas, pa je tako ovaj energent za godinu dana poskupeo 50 odsto. Takva cena gasa primorala je grad Beograd da donese odluku o povećanju cena grejanja za 30 odsto. Da takva odluka nije doneta, Beogradske elektrane bi za nekoliko meseci uvećale već ionako veliki minus na svom računu, što bi za posledicu imalo ugrožavanje redovnog grejanja građana Beograda”, piše u saopštenju objavljenom na sajtu Skupštine Beograda a koje izgleda kao da ga je pisao gradonačelnik Dragan Đilas.

Tu je i napomena da je (nova) cena od 77,48 dinara po kvadratnom metru napravljena na osnovu cene gasa od 35 dinara, što je manje od 38 dinara koliko Beogradske elektrane trenutno plaćaju ovaj energent. Dalje iz prestonice poručuju:

„Grad Beograd očekuje od Vlade Republike Srbije smanjenje trenutne cena gasa do nivoa takozvane „nulte” cene, odnosno cene koja je dovoljna za pokrivanje svih realnih troškova koje Srbijagas ima. Smatramo da je u sadašnjem vremenu nekorektno da Srbijagas zarađuje na gasu koji isporučuje toplanama, jer se na taj način dodatno ekonomski opterećuju svi koji koriste uslugu centralnog grejanja. Grad Beograd smatra da takva, „nulta cena” ne prelazi 35 dinara. Ukoliko cena koju Srbijagas odredi za kubni metar gasa bude niža od 35 dinara, grejanje bi u Beogradu pojeftinilo srazmerno tom smanjenju.”

Iz Agencije za energetiku podsećaju da su kupci gasa u Srbiji podeljeni u dve kategorije: na kvalifikovane i tarifne kupci. Široka potrošnja (građani i mali potrošači) spadaju u tarifne kupce a veliki potrošači (privreda, toplane...) mogu biti kvalifikovani i tarifni kupac. Status kvaifikovanog kupca potrošač dobija u AERS i on važi godinu dana.

Beogradske elektrane su kvalifikovani kupac i njima se cena izračunava po formuli za cenu za kvalifikovane kupce koju je odobrila Vlada Srbije na predlog AERS. Ova formula se menja u zavisnosti od tri parametra – kvartalno. Parametri su: nabavna cena gasa, tranzitni troškovi i vrednost kursa (odnos dolar : dinar). U zavisnosti od obima i kontinuiteta potrošnje, kvalifikovani kupac pregovara sa Srbijagasom o ceni.

Podsetimo, Srbijagas je krajem leta tražio da gas poskupi, i za kvalifikovane kupce i za široku potrošnju, tvrdeći da im aktuelna cena ne „pokriva“ nabavnu cenu ovog energenta iz uvoza. Još tada su gradske toplane, pa i Beogradske elektrane tražile od svojih lokalnih samouprava poskupljenje grejanja iz daljinskih sistema.

Iz Vlade Srbije je tada rečeno da gas neće poskupeti – do Nove godine. Na poruke Dušana Bajatovića, generalnog direktora Srbijagasa da će ovo javno preduzeće morati dodatno da se zadužuje da bi Rusima platilo gas i da će taj dug na kraju morati da se pokrije – kao javni dug iz republičkog budžeta, počele su političke prozivke o tome da Srbija plaća najskuplji gas Gazpromu.

U celoj toj priči zaboravlja se da su dugovi Srbijagasu već napravljeni i da nije u redu da ih (preko državnog budžeta) plaćaju građani koji nisu priključeni na gradske toplane. Takodje, da država još nije donela kriterijume za izradu socijalnih kartama i počela da pomaže onima koji zaista nemaju da plate svoje dažbine, pa i daljinsko grejanje.

Očigledno je da se na nevoljama građana uplašenih da će se zimus smrzavati, političari nadmudruju. Pitanje je samo hoće li, kad padne, sneg pokazati tragove svih onih koji na vreme nisu uradili svoj deo posla jer ovu zimu će Beogradske elektrane i ostale toplane nekako preživeti, Srbijagas će dići kredite ali – građanima će ostati dugovi za grejanje, toplane će biti u još većoj dubiozi a leto brzo prođe. Stićiće nova grejna sezona.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...