IZGRADNJA HES SREDNJA DRINA OD 2013. GODINE

Izvor:   Nezavisne novine

Početak izgradnje hidroenergetskog sistema Srednja Drina može se očekivati za dvije godine, rekli su u Elektroprivredi Republike Srpske, koja je sa Elektroprivredom Srbije nosilac tog projekta.

U "Elektroprivredi RS" (ERS) napominju da predloženo tehničko rešenje na srednjem toku Drine podrazumeva izgradnju tri hidroelektrane u kaskadi - Dubravica, Tegare i Rogačica, ukupne instalisane snage 321,45 megavata sa prosečnom godišnjom proizvodnjom struje od oko 1.200 gigavat-časova.

"Ovo rešenje, prema dosadašnjim analizama, tehnički je izvodljivo i ima ekonomske parametre koji su bolji od drugih rešenja koja su analizirana na tom području. Da bi se došlo do konačnog tehničkog rešenja potrebno je izraditi veći nivo dokumentacije, odnosno idejni projekat sa studijom opravdanosti", precizirao je Vladislav Vladičić, izvršni direktor za investicije i razvoj ERS-a.

ERS i "Elektroprivreda Srbije" su u septembru prošle godine zaključili sporazum o zajedničkoj izradi studije opravdanosti za HES Srednja Drina sa idejnim projektom, nakon čega su preliminarni sporazum o saradnji na tom projektu sklopili EPS i italijanska kompanija "Seci Energia". Vrednost investicije procenjuje se na 830 miliona evra.

Vladičić kaže da u ovoj fazi elektroprivrede RS i Srbije nastavljaju saradnju, dok se uključivanje "Seci Energije" ostavlja za kasnije, kada bude izrađena studija opravdanosti. Izbor Italijana za strateškog partnera ERS-a je u nadležnosti Vlade RS i predstavlja jedan od načina dodele koncesije.

"Završetak istražnih radova, izrada tehničke dokumentacije, dobijanje potrebnih dozvola i saglasnosti za gradnju objekata planirano je da se realizuje u naredne dve godine. Nakon tog perioda može se pristupiti izvođenju građevinskih radova, što svakako zavisi od interesa nosioca koncesionog prava, odnosno investitora", istakao je Vladičić.

Komentarišući sudbinu drugog velikog hidroenergetskog projekta - HES Gornja Drina, za koji je prošle godine poništen tender za izbor strateškog partnera nakon prijave samo jednog zainteresovanog investitora, u ERS-u su ocenili da su razlog tome bili strogi kriterijumi izbora.

Ponudu za projekat izgradnje hidroelektrana Buk Bijela niska, Foča, Paunci i Sutjeska dostavila je samo grčka elektroprivreda "Public Power Corporation", iako je devet kompanija otkupilo tendersku dokumentaciju.

"Vlada RS zajedno sa ERS i dalje intenzivno pregovara u vezi s izborom strateškog partnera. Veoma veliki broj kompanija iskazao je interes, ali smo i dalje opredeljeni da strateški partner za Gornju Drinu može da bude samo neka respektabilna kompanija. Strateški partner za hidroenergetski sistem Gornja Drina biće izabran u ovoj godini, a proces odabira će biti zakonit i transparentan", kazao je Vladičić.

Procenjena investiciona vrednost tog projekta iznosi 435 miliona evra. Predviđene četiri hidroelektrane bi, prema planu, godišnje proizvodile oko 800 gigavat-časova struje. Izgradnja HES Gornja Drina treba da bude sprovedena kroz osnivanje koncesionog preduzeća čiji većinski vlasnik će biti strateški partner, dok će ERS i njeno zavisno preduzeće Hidroelektrane na Drini, te eventualno treće lice imati između 25 i 49 odsto udela.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...