KAP NA DRŽAVNIM JASLAMA

Izvor:   Vijesti

Vlada je na jučerašnjoj sednici ovlastila Ministarstvo ekonomije da pokrene proceduru vraćanja KAP-a državi. Moguće je uvođenje stečaja. Da bi KAP opstao mora se rešiti pitanje njegovih dugova i snabdevanja električnom energijom

Jedna od mogućnosti da se država izbori sa ukupnim dugom Kombinata aluminijuma (KAP), koji iznosi 350 miliona evra, jeste uvođenje stečaja u kompaniji, saopštio je premijer Igor Lukšić.

„Može. I to je jedan od vidova“, rekao je Lukšić u emisiji "Načisto" na televiziji Vijesti.

Da bi KAP opstao, kaže Lukšić, mora se rešiti pitanje njegovih dugova i snabdevanja električnom energijom.

Vlada je na sednici razmatrala zaključke koji se odnose na saradnju sa ruskim partnerom u KAP-u, kao i trenutnu situaciju i aktuelne događaje i definisala četiri zaključaka.

Zaključcima je predloženo da Vlada preduzme sve mere koje se nalaze u ugovoru i vrati vlasništvo u KAP-u.

To je, prema rečima Lukšića, prvi zaključak, a drugi je da Vlada i Elektroprivreda (EPCG) pokušaju naći modalitet koji će obezbediti održavanje proizvodnje.

„Treći zaključak je da se buduća privatizacija koncipira na bazi dugoročne valorizacije Termoelektrane i Rudnika uglja Pljevlja, uz obavezne investicije u drugi blok, ekološku prihvatljivu preradu glinice i uspostavljanju prerađivačkih kapaciteta.

Ministar finansija Milorad Katnić je kazao da će nakon što se ta procedura, koja je u skladu se ugovorom koji je potpisan sa Rusima, završi, država upraljati KAP-om.

On je apelovao na radnike da se suzdrže od bilo kakve destrukcije jer na taj način jedino mogu da nanesu štetu fabrici.

“Neophodno je da svi budemo koncentrisani na traženje rešenja", zaključio je Katnić.

Radnici KAP-a odustali su od proterivanja ruskog menadžmenta iz kompanije, ali su jutros u 8.15 časova blokirali bilo kakav odvoz alumijijuma iz kruga fabrike.

Lider Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić saopštio je da ovim potezom žele da spriječe ruski menadžment da im radnici budu alibi za eventualni odlazak iz kompanije ili gašenje KAP-a.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...