KATAR GRADI PETROHEMIJSKO POSTROJENJE

Izvor:   croenergo.eu

Državni Qatar Petroleum (80 % udela) i Qatar Petrochemical Co. (20 % udela), potpisali su ugovor o izgradnji 5,5 milijardi dolara vrednog petrohemijskog pogona koji će godišnje proizvoditi oko 1,4 miliona tona etilena, zajedno s drugim proizvodima kao što je polietilen, i izvoziti dobijene proizvode.

Katar će do 2018. godine u severnom industrijskom gradu Ras Laffan-u, izgraditi 5,5 milijardi dolara vredno petrohemijsko postrojenje, ususret povećanim katarskim ulaganjima u iskorišćavanje velikih zaliha gasa.

Državni Qatar Petroleum (80 % udela) i Qatar Petrochemical Co. (20 % udela), potpisali su ugovor o izgradnji pogona koji će godišnje proizvoditi oko 1,4 miliona tona etilena, zajedno s drugim proizvodima kao što je polietilen, i izvoziti dobijene proizvode.

"Kompleks će proizvoditi cenovno konkurentne petrohemikalije i prodavati ih na tržištima visokog rasta i novim tržištima, pre svega u Aziji, Africi i Južnoj Americi", izjavio je za novinare Mohammed bin Saleh Al Sada, katarski ministar nafte.

Katar je najveći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa, te je u potrazi za diversifikacijom državnih prihoda od nafte i gasa, prvenstveno širenjem petrohemijskog sektora kako bi iskoristio svoje gasne rezerve, inače treće po veličini na svetu.

Zalivska država namerava da do 2020. godine poveća godišnju proizvodnju petrohemikalija na 23 miliona tona sa trenutnih 9,3 miliona tona.

U decembru su Qatar Petroleum i Royal Dutch Shell PLC dogovorili izgradnju zasebnog velikog petrohemijskog projekta u Ras Laffan-u koji će biti sposoban da proizvede 1,5 miliona tona monoetilen-glikola godišnje.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...