SIJALICE KAO GREJALICE

A.Lazarević

I posle zabrane u EU klasične sijalice i dalje se prodaju – sada kao „grejna tela“

Nemački preduzimač Siegfried Rotthauser napravio je dobar posao posle ne baš popularne zabrane EU da se uvoze i prodaju klasične sijalice veće snage. Dosetio se, naime, da ih označi kao „mala grejna tela“ i nastavio da ih prodaje pod nazivom „toplotne kugle“.

Ovaj inženjer iz Esena na ovaj način se, kako je izjavio, „suprostavlja legislativi koju Brisel uvodi bez ikakvog oslonca u demokratskim i parlamentranim regulama“. Rotthauser je proučio legislativu i iz nje utvrdio da se klasične sijalice mogu i dalje prodavati kao grejna tela jer proizvode više toplote nego svetla. Od septembra prošle godine EU, inače, zabranjuje prodaju sijalica snage 100 i više vati, a od septembra ove godine i preko 75 vati. To je uradjeno s ciljem da se korišćenjem novih, trajnijih i štedljivijih sijalica smanji potrošnja energije za osvetljavanje i troškovi za zamenu sijalica.

Naredne promene žitelji EU mogu očekivati 2011. kada će prestati prodaja sijalica preko 60 vati, a od 2012. više u prodaji neće biti nikakvih klasičnih sijalica, tojest onih koje je patentirao još Amerikanac Thomas Edisson pre 100 i više godina.

Rotthauser je „toplotne kugle“ naručio iz Kine, jer se u EU više ne proizvode, a na svojoj veb stranici http://heatball.de on to što sada čini naziva „akcionom umetnošću“. Prodaje klasične sijalice po ceni od 1,69 eura, a prva isporuka od četiri hiljada komada planula je za samo tri dana.

Ovaj preduzetnik nije, medjutim, bez osećaja za odgovnsoti prema ekologiji pa je obećao da će od svake prodate klasične sijalice dati 30 centi za zaštitu prašuma u Amazoniji. To je, kako tvrdi, pravi način da se čuva životna sredina a ne da se investira u štedljive sijalice koje sadrže otrovnu živu.
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...