KAP U HAOSU

Izvor:   Novosti

Zbog stanja u kombinatu aluminijuma, sindikat traži hitnu sednicu parlamenta. Rusi se pakuju, a radnici blokiraju izvoz proizvoda dok ne prime plate

Ni kilogram proizvedenog aluminijuma neće napustiti fabriku dok zaposleni ne prime plate! Ovako su odlučili radnici Kombinata aluminijuma, koji su se u četvrtak ujutro okupili ispred fabričke kapije. Sindikat je, međutim - posle razgovora sa predstavnicima crnogorske vlade, dan ranije - odustao od namere da ruskom menadžmentu više ne dozvoli prilaz upravnoj zgradi...

Dakle, računi prodaje KAP ruskom tajkunu Olegu Deripaski - pre šest godina, u netransparentom i sumnjivom pregovaračkom procesu - sada stižu na naplatu i prete da ugroze kompletnu crnogorsku ekonomiju. Jer, Vlada je nedavno morala da preuzme 22 od ukupno 132 miliona evra kredita KAP kod Dojče banke, za koji je pre dve godine dala garancije, a gotovo je izvesno da će se preko leđa crnogorskih građana prelomiti i ostatak tog duga, s obzirom na to da se Rusi spremaju za odlazak iz fabrike. Kako je potvrdio i direktor fabrike Jurij Mojisijev, od odbora direktora zatražiće da počne gašenje proizvodnje, s obzirom na to da ističu državne subvencije za struju - bez čega im je proizvodnja aluminijuma neisplativa.

- Uprava više neće moći da prodaje aluminijum i da nesmetano iznosi pare iz Crne Gore - kaže predsednik sindikata Rade Krivokapić, dok član sindikalnog odbora KAP Radovan Tošković prenosi zahtev radnika da premijer Lukšić obelodani ko je i zašto uzeo 350 miliona evra?

Vlada je, inače, za 28. februar, zakazala parlamentarnu raspravu o predlogu odluke da se preuzme 22 miliona evra duga Kombinata, na što je obavezna po Zakonu o budžetu za 2012, ali radnici zahtevaju da se sednica održi po hitnom postupku, jer nema vremena za čekanje. Inače, pitanje plaćanja garancija za KAP podelilio je i Vladu: ministri iz koalicione SDP glasali su protiv, ali je malo verovatno da će ovo pitanje i u Skupštini dovesti u pitanje poverenje kabinetu premijera Igora Lukšića, s obzirom na to da je SDP do sada bezbroj puta promenio mišljenje... Istovremeno, iz Vlade su - priznajući da je privatizacija KAP bila greška - procenili i da bi preuzimanje duga ruskog vlasnika značilo dodatno zaduživanje države...

Vlada preuzima kompaniju

Na redovnoj sednici, vanredno zbog aktuelne situacije, crnogorska vlada je razmatrala i pitanje Kombinata aluminijuma, te zaključila da su se stekli uslovi za preuzimanje kompanije, što i omogućava ugovor o poravnanju.

- Zadužili smo Ministarstvo ekonomije da pokrene proceduru za preuzimanje KAP i upravljanje kompanijom, kako bismo, kao vlada, mogli adekvatnije da pratimo situaciju. Istovremeno, smatramo da bi bilo kakva aktivnost države ili radnika, koja nije zasnovana na zakonu, mogla da napravi štetu i da ugrozi radnike, funkcionisanje fabrike i da pošalje pogrešnu sliku o Crnoj Gori - objasnio je ministar finansija Milorad Katnić.

Bankrot?

Vlada Mila Đukanovića prodala je 52 odsto vlasništva KAP za 48 miliona, a do sada je - samo na ime subvencija za struju - platila 60 miliona evra. Osim toga, Deripaski su opraštani utaja poreza i neuplaćivanje doprinosa... Po navodima potpredsednika Vlade iz redova SDP, Vujice Lazovića, od pre nekoliko meseci, KAP je Crnu Goru do tada koštao oko 350 miliona evra. Plaćanje kompletne bankarske garancije od 132 miliona evra dovelo bi Crnu Goru na rub bankrota.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...