Prvi autobusi na gas

Izvor:   FoNet

Gradsko-saobraćajno preduzeće (GSP) Beograd predstavilo je u utorak 10 prvih autobusa na gas

Gradsko-saobraćajno preduzeće (GSP) Beograd predstavilo je u utorak 10 prvih autobusa na gas, a tom prilikom gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da će se u naredne dve godine nabaviti novih 280 zglobnih i 120 običnih autobusa na gas, kao i da bi u prvoj polovini iduće godine mogao biti raspisan tender za izgradnju beogradskog metroa.

Đilas je izjavio novinarima u pogonu GSP na Karaburmi da u Beogradu neće biti privatizacije komunalnih preduzeća- GSP, kao ni elektrana, toplana, vodovoda i čistoće.

Politika ove gradske vlasti je da ta preduzeća ostanu gradska i da mi njima upravljamo na način, najbolji za građane i zaposlene, izjavio je Đilas.

On je napomenuo da će, očekujući da novi sistem naplate karata donese veći prihod u narednom periodu biti moguće pojeftiniti markice i pojedinačne karte za prevoz.

Đilas je izjavio da bi od aprila trebalo da počnu da stižu prvi od već kupljenih 25 Ikarbusovih autobusa i da je plan da se ove godine od Ikarbusa kupi još 35 autobusa, kako bi se sačuvalo to preduzeće.

Đilas je rekao da je osnovna studija za izgradnju Beogradskog metroa gotova i da se očekuje njeno usvajanje u Skupštini Grada, što bi moglo biti u aprilu, a na osnovu nje radiće se idejni projekat, za koji treba četiri, pet meseci, kao priprema za tender.

Posle toga bi, ako obezbedimo novac, mogli u prvoj polovini iduće godine da raspišemo tender za izvođača radova na beogradskom metrou, istakao je gradonačelnik.

Direktor GSP Beograd Mileta Radojević je ukazao na prednosti autobusa na gas, istakavši da su mnogo manji potrošači, skoro bešumni i mnogo je manja emisija štetnih gasova, odnosno zagađenje vazduha.

Sadašnju potrošnju goriva vrednosti od 3,5 do 3,7 miliona evra mesečno, bismo prepolovili kada bismo uveli pogon na gas u kompletan vozni park, naveo je Radojević.

Četiri nova gasna autobusa saobraćaju na liniji 26, dva na liniji 104, jedan na liniji 35 i tri na ugovorenom prevozu.

Predsednik Skupštine Grada Aleksandar Antić je izjavio da je politika uprave Beograda održivi razvoj.

Ekološka komponenta će biti dominantna u svim našim budućim projektima, rekao je on i ukazao da će novi autobusi znatno smanjiti zagađenje vazduha.

Đilas i Antić su posle prezentacije gasnih autobusa, sa rukovodstvom preduzeća, razgovarali sa sindikatima GSP Beograd, ali novinarima nije dozvoljeno da izveštavaju sa tog sastanka.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...