Nišlije spremne za saradnju sa Holanđanima

Izvor:   Novosti

Holanđani hoće pogon biogasa u Donjem Međurovu, ali gradu Nišu nisu naveli šta im je sve potrebno. Za fabriku od 20 miliona evra - mnogo dozvola. Kompleks planiran na 20 hektara

U iščekivanju konkretizovanja saradnje sa lokalnim vlastima, holandska kompanija "Fertilizer 4 you" obratila se Pismom o namerama i predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem ga upoznaje sa planovima o investiranju 20 miliona evra u izgradnju fabrike u Industrijskoj zoni Donje Međurovo. Holanđani ne kriju da bez podrške lokalne vlasti ne bi mogli da pokrenu potpuno novu tehnologiju proizvodnje organskog đubriva, biogoriva i biogasa. Radi se o specifičnoj proizvodnji za koju su potrebne mnoge dozvole i saglasnosti i zbog toga su im potrebne "garancije" vlasti. U kabinetu gradonačelnika Miloša Simonovića tvrde da su zainteresovani da pomognu i ovim investitorima kao i mnogim pre njih, ali da im se još uvek nisu obratili sa konkretnim zahtevima.

- Pregovori o otkupu nekadašnjeg "Fripakovog "zemljišta, čiji je vlasnik sada Gradimir Nikolić, idu glatko. Međutim, već nekoliko meseci očekujemo od lokalnih vlasti da organizuje sastanak sa svim važnim kooperantima u ovoj oblasti jer instalacija fabrike za proizvodnju biogasa/struje, biljaka i organskog đubriva je ultramoderno postrojenje. To nije lak biznis i zahteva veliko angažovanje lokalnih vlasti - navodi Ana Kolarević, predstavnica holandske kompanije, i dodaje da je nemoguće krenuti u posao pre nego što se na vreme obezbede sve potrebne dozvole i ugovori.

Potrebne su im graćevinske dozvole za ceo kompleks,

uvozne i izvozne dozvole za proizvode, cenovni aranžman za isporuku gasa i struje lokalnoj mreži...

- Svesni smo da tražimo veliku pomoć lokalnih vlasti, ali zato možemo mnogo da ponudimo gradu. To nije samo otvaranje nove dve hiljade radnih mesta već, bismo angažovali i ovdašnje poljoprivrednike. Bilo bi puno posla za građevinske firme, industrije stakla, ambalaže i transporta. Uključujemo se u trend proizvodnje obnovljive energije - kaže predstavnica Holanđana.

U ovoj kompaniji su taksativno naveli koja vrsta pomoći im je potrebna, ali nisu bili precizni kada je u pitanju problem oko saradnje sa predstavnicima grada. Navode da već dve godine "procenjuju i pregovaraju sa lokalnim vlastima".

- Spremni smo da pomognemo svim investitorima, domaćim i stranim, koji žele da ulože novac i uposle ljude. Što se Holanđana tiče, još uvek nismo dobili konkretno šta žele da bismo mogli da im pomognemo - tvrde u kabinetu gradonačelnika Miloša Simonovića.

Ugovoriti prevoz

Holanđani su zaintersovani i za mogućnost subvencionisanja novih radnih mesta i poreske pogodnosti u slobodnoj carinskoj zoni. - Trebalo bi precizirati dogovor sa aerodromom "Konstantin Veliki" o prevozu svežeg voća i povrća. Neophodno je i sa železnicom definisati prevoz kukuruza i soje iz Vojvodine do "Biosveta" kao i prevoz proizvoda do luke u Baru - nabraja Ana Kolarević.

Gasna postrojenja

"Biosvet" bi se prostirao na 20 hektara, a obuhvatao bio gasna postrojenja sa skladištima za 100.000 tona kukuruza i soje, mlin i linije za pakovanje, fabriku za proizvodnju organskog đubriva, hladnjače, linije za pakovanje konzervirane hrane, hotel i restoran.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...