VAŠINGTON NE VERUJE TEHERANSKIM SAMOHVALAMA

Izvor:   Tanjug

SAD uzdržane na tvrdnje Teherana o nuklearnom gorivu i pokušavaju diplomatski da reše spor

Prva reagovanja Vašingtona na tvrdnju Irana da je u potpunosti ovladao proizvodnjom nuklearnog goriva su uzdržana, uz ocenu da je reč o preuveličavanju Teherana pritisnutog sankcijama, koje je prvenstveno okrenuto tamošnjoj javnosti.

Iako je šef izraelske diplomatije zatražio od saveznika na Zapadu da reaguju na iranski nastavak nuklearnog programa, vidljivo je da američka administracija i dalje želi da diplomatskim putem rešava spor sa Teheranom.

Najnovije tvrdnje Irana da je ovladao čitavim procesom proizvodnje nuklearnog goriva predstavljaju samo pokušaj vlasti u Teheranu da se prikažu snažnim nakon novih ekonomskih sankcija koje je Zapad uveo.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Niland juče je na konferenciji za novinare, na više postavljenih pitanja čvrsto stajala iza svojih reči da tvrdnje Irana predstavljaju preterivanje i hvalisanje vlasti u Teheranu koje su pritisnute novim međunarodnim sankcijama.

"Iskreno, ne vidim nešto novo u vezi sa tom informacijom o reaktoru. To je preuveličano i usmereno je na njihovu domaću javnost ", rekla je Nilandova.

Ona je kazala i da SAD imaju informacije da je u Teheranu pre dva dana došlo do demonstracija koje su silom ugušene i da to pokazuje da se Iranci sami okreću protiv režima.

Stručnjak za Iran iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, Karim Sađadpur smatra da poslednji potezi iranskih vlasti pokazuju njihovu slabost.

"Iran danas viče, ali drži mali štap. Napredak koji pominju u svom nuklearnom programu predstavlja preterivanje, kao što je blef i najava da će Evropu ostaviti bez nafte" , navodi ovaj stručnjak.

Neki analitičari, takođe, smatraju da iranski vrhovni lider Ajatolah Ali Hamnei želi da isprovocira Zapad i da misli da bi Iranu čak i odgovarao ograničeni rat sa Izraelom, čime bi ujedinio naciju, i dao veću vlast Revolucionarnoj gardi.

"Iran ovim želi da kaže i mi možemo da vam naškodimo , ali ne verujem da Hamnei želi da ide do kraja i uđe u veliki sukob" , ocenjuje profesor Merzad Buruđerdi sa Sirakjuz Univerziteta.

U SAD se procenjuje da su iranske vlasti podeljene i da bi predsednik države Mahmud Ahmadinedžad možda i želeo "ispod stola" da napravi dogovor sa Amerikom i Izraelom, ali da konačnu reč imaju najviši verski zvaničnici koji se u ovom trenutku protive bilo kakvom popuštanju.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...