STRUJA I DALJE REZERVNI OGREV U SRBIJI

BM

Štednja struje i dalje neophodna, upozoravaju iz EPS-a apelujući na toplane da što stabilnije greju domaćinstva, jer građani kad im se ohlade radijatore počinju da „lože“ kilovate

Elektroenergetski sistem Srbije stabilno funkcioniše, ali i pored povoljnijih vremenskih prilika i mera Vlade Srbije za štednju, neophodno je i dalje što racionalnije koristiti električnu energiju. Potrošnja električne energije tokom poslednjih nekoliko dana je oko 150 miliona kilovat-časova, manja je u odnosu na najhladniji period i rekord od potrošenih 162 miliona kilovat-časova. Elektroprivreda Srbije apeluje na toplane da što stabilnije greju domaćinstva, jer su primećeni problemi u radu toplana u Boru i Kruševcu.

„Ako zataje toplane, povećaće se i potrošnja električne energije, jer će biti neophodno grejanje ili dogrevanje na struju. Zato je veoma važno da toplane rade punim kapacitetima i uredno snabdevaju potrošače toplotnom energijom,“ kaže Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem i predsednik Štaba za praćenje elektroenergetske situacije u uslovima proglašene vanredne situacije.

Manasijević ističe da svi proizvodni kapaciteti EPS-a rade pouzdano i da je u potpunosti normalizovano snabdevanje termoelektrana ugljem. Iz Rudarskog basena „Kolubara“ juče je u obrenovačke termoelektrane otpremljeno 48 vozova sa više od 70.000 tona uglja, što je najveći dovoz u poslednjih nekoliko dana. I transport mazuta je sasvim uredan, ali i dalje postoji problem sa smanjenim dotocima reka u hidroelektranama.

Protočne hidorelektrane, koje čine najveći deo hidro sektora, i dalje proizvode daleko ispod mogućnosti i to zbog višemesečne suše. Dotok Dunava na Đerdapu ovih dana je oko 2.150 kubnih metara u sekundi, a prošle godine je bio duplo veći. Dnevna proizvodnja električne energije u Privrednom društvu „Hidroelektrane Đerdap“ ovih dana je oko 12 miliona kWh, dok je u isto vreme prošle godine bila oko 24 miliona kWh. Zahvaljujući dobrom upravljanju, sačuvane su, međutim, rezerve u akumulacijama i na taj način je obezbeđen siguran resurs za proizvodnju kada je najkritičnije.

„Vremenske prilike i početak naredne radne nedelje biti novi izazov za sistem. EPS je spreman da radi sa svim raspoloživim kapacitetima u proizvodnji i distribuciji i tako podmiri potrebe svih kupaca električne energije,“ poručuje Manasijević.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...