SPOR TURSKE I KIPRA OKO MEDITERANSKOG GASA

Izvor:   Tanjug

Turska upozorila Kipar zbog toga što ova članica EU nastavlja istraživanje ležišta prirodnog gasa u Mediteranu

Turska je oštro upozorila Republiku Kipar da prekine istraživanje prirodnog gasa u istočnom Mediteranu i zapretila da će preduzeti „neophodne mera” da bi zaštitila svoje interese u tom regionu, istaknuto je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Ankari.

Ovo reagovanje je usledilo posle objavljivanja tendera u kome vlada u Nikoziji traži novu stranu firmu koja će obavljati istraživanja u istočnom Mediteranu, gde se, kako se procenjuje, kriju ogromne rezerve prirodnog gasa.

Republika Kipar je počela potragu za gasom u svojoj ekonomskoj zoni krajem prošle godine, kada je angažovala američku firmu „Nobl enerdži”.

Vlada u Nikoziji, pozivajući se na svoja suverena prava, odlučila je sada da proširi istraživačke radove bez obzira na protivljenja Ankare.

U Turskoj traže da Republika Kipar obustavi istraživanja prirodnog gasa sve dok se ne završe pregovori Grka i Turaka na Kipru o ponovnom ujedinjenju ostrva koji se vode pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Ankara, koja bezrezervno podržava nepriznatu Tursku državu na severu Kipra, u međuvremenu je u istočni Mediteran uputiila svoj istraživački brod koji takođe traga za prirodnim gasom.

Kipar je podeljen 1974. godine posle vojne intervencije Ankare i tamošnji Turci su proglasili svoju državu koju je dosad priznala samo Turska.

Republika Kipar je član EU i UN.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...