RAFINERIJA U SMEDEREVU NEPOTREBNA?

Izgradnja rafinerije nafte u Smederevu je nepotrebna, pošto su u ovom trenutku višak i neke od postojećih evropskih rafinerija, kaže Ozren Ocić, profesor Fakulteta za inženjerski internacionalni menadžment.

Tvrdeći da ni kapacitet rafinerije u Pančevu nije potpuno iskorišten Ocić navodi da se u Srbiji prerađuje oko 4,8 miliona tona nafte godišnje i da je utvrđeno da će Srbiji do 2015. trebati oko pet miliona tona naftnih derivata i dodao da će rafinerija u Pančevu, posle modernizacije, biti dovoljna za Srbiju.

U regionu Jugoistočne Evrope se trenutno godišnje prerađuje oko 70 miliona tona nafte, a raspoloživi kapaciteti su 90 miliona tona, rekao je Ocić i dodao da su odavno zatvorena neka rafinerijska postrojenja u Evropi, koja prave veliki procenat mazuta.

Kada je reč o rafineriji u Smederevu, koju planira da gradi američki konzorcijum "Komiko oil", Ocić je istakao da je neozbiljno govoriti o tome da za 250 miliona evra može da se izgradi bilo kakvo rafinerijsko postrojenje i da je za izgradnju rafinerije potrebno najmanje 1,5 do dve milijarde evra.

Za 250 miliona evra koliko Komiko planira da uloži , kako je ocenio Ocić, može da bude izgrađeno samo neko poluindustrijsko postrojenje.

Napominjući da odluka države o tome da li treba da se gradi rafinerija u Smederevu treba da bude zasnovana na stručnom, a ne političkom mišljenju Ocić kaže da ta rafinerija, ako se donese odluka za njenu izgradnju, treba da bude prvorazrednog kvaliteta.

Komentarišući to što rukovodstvo "Komika" ima za cilj da izvozi naftne derivate iz rafinerije u Smederevu, Ocić je rekao da u regionu već postoje veliki rafinerijski kapaciteti. Navodeći da se u Rijeci, recimo, privode kraju radovi na izgradnji moderne evropske rafinerije i da ruska kompanija Zarubežnjeft već ulaže u rafineriju u Brodu Ocić je naveo i niz drugih investicija u regionu: ruskog Lukoila, austrijskog OMV-a i drugih naftnih kompanija u regionu.

Ovaj stručnjak, međutim, ocenjuje da je, možda, cilj da se iz rafinerije u Smederevu snabdevaju tržište Kosova i vojne baze NATO-a u regionu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...