JUŽNI TOK POTREBAN EVROPI

Izvor:   Glas Rusije

Izuzetno hladna zima, koja je izazvala nagli skok potražnje za plavim gorivom, postala je još jedna potvrda da su Evropi potrebni novi koridori isporuke ruskog gasa bez tranzitnih posrednika

Kako se saznaje posle zasedanja bugarsko-ruske kompanije koja se bavi realizacijom projekta Južni tok, gasovod će proći kroz 11 administrativnih oblasti zemlje. Vlada Bugarske, podsećaju agencije, objavila je svoj projekat projektom od nacionalnog značaja, što pruža mogućnost njegove brze realizacije. Ruski Gasprom spreman je da započne radove već krajem ove godine, a ne naredne, kao što je bilo planirano ranije. To su najsvežije novosti o razvoju sitaucije oko dva konkuretna gasna projekta u Evropi – Nabuko, koji je proglašen prioritetom EU, i Južni tok, ruskog koncerna Gasprom. Prognoze za svaki od njih menjaju se čas u jednu, čas u drugu stranu. Poslednja saopštenja čine izgleda sliku sasvim jasnom.

Ruski i evropski mediji detaljno su govorili o savetovanju održanom ovih dana u štabu Gasproma posvećenom toku realizacije projekta Južni tok. Kako je podvukao šef uprave koncerna Aleksej Miler, aktualna izuzetno hladna zima koja je izazvala nagli skok potražnje za plavim gorivom, postala je još jedna potvrda da su Evropi potrebni novi koridori isporuke ruskog gasa bez tranzitnih posrednika. Glavni rezultat savetovanja je to da će investiciono rešenje o projektu biti doneto u novembru ove godine, a prva faza radova započeće već u decembru, a ne 2013. godine, kao što je bilo planirano. Tačan plan izgradnje biće predstavljen u februaru.

Između ostalog, fanfare za Južni tok ne zvuče još kao rekvijem za Nabuko ili druge moguće alternativne projekte. Stariji analitičar investicione kompanije Brokerkreditservis Andrej Poliščuk između ostalog nije pristalica kategoričnih ocena.

Mislim da će Evropa u svakom slučaju realizovati alternativni projekat, govori ekspert. Nabuko ili ne, jednostavno odabraće jeftiniji. Nabuko se smatra skupim i uz to za njega nikako ne mogu da nađu resursnu bazu. Zato bih verovatnoću da će on biti izgrađen ocenio kao nisku. Što se tiče Južnog toka, ubeđen sam da će on biti izgrađen. Istina, njegov kapacitet u mnogome će zavisiti od pregovora sa Ukrajinom. Konkretno, da li će Gasprom moći da dobije kontrolu nad gasnim transportnim sistemom ove zemlje.

Kako je napomenuo ruski Intrenet-portal Njuzlend, projekat Nabuko je formiran uz sugestiju vašingtonske administracije više kao politički, kako bi se smanjila zavisnost Evrope od ruskog gasa. Priznavši u januaru na međunarodnoj konferenciji u Kijevu u suštini neuspeh projekta – o potpunom odustajanju od njega za sada nema reči – predstavnik stejtdepartmenta SAD Ričard Morningstar primetio je istovremeno sa ironijom da samo ruski prijatelji znaju šta će im Južni tok. Međutim, ova teza je već prilično dosadila. Evropljani su sami shvatili da im je Južni tok potreban. A o fanfarama Moskva i ne misli.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...